четвер, 9 липня 2020 р.

Книги в дарунок

   Книга є важливим джерелом інформації, засобом розповсюдження знань, надійним помічником і наставником. У фонді Овруцької центральної бібліотеки ім. А.Малишка зібрано біля сотні книг з автографами авторів – письменників, поетів, літературних критиків. Ця колекція постійно поповнюється.
   Автограф письменника перетворює книгу із простого видання в пам’ятний сувенір. Особистий підпис автора на сторінках ніби зближує його з читачем. 
Наш земляк Сергій Смик передав в дарунок Овруцькій центральній бібліотеці ім. А.Малишка книги від їх авторів. Розуміючи цінність цих видань, вважаємо за необхідне донести інформацію про ці книги до користувачів бібліотеки та всіх хто небайдужий до історії рідного краю.
   Це нові краєзнавчі видання:
   - Романа Миколайовича Коваля – дослідника історії Визвольної боротьби українського народу, краєзнавця, громадського діяча, письменника. Книга про події Визвольних змагань 1917-1920 років ХХ ст. на території сучасної Житомирщини «Житомирщина в боротьбі» (2020 року видання). Це одне з видань бібліотеки історичного клубу «Холодний Яр», серії «Видатні українці». Видання ґрунтується на документах із ГДА СБУ і ЦДАВО України. Книгу створено у співпраці з Владиславом Карпенком, Володимиром Святненком, Юрієм Юзичем, Олександром Нікітчиним, Володимиром Габенцем та Геннадієм Махоріним. На сторінках книги можна знайти інформацію про події тих років на Овруччині (Овруцький повіт) та учасників Визвольної боротьби, наших земляків. Зокрема, згадується хорунжий Армії УНР Ржевуцький Віктор Юрійович, уродженець м.Овруч. 
Цим виданням повертається пам'ять про Українську революцію початку ХХ ст., повертається свідченнями про ту драматичну епоху в архівах, еміграційних журналах та газетах, у яких українські вояки опублікували спомини.
   - Олександра Сергійовича Михайлика - українського краєзнавця, дослідника історії та церковної, громадської і промислової архітектури України. Він є автором ряду публікацій, присвячених маловідомим сторінкам історії та архітектури Києва.
Колекціонує літературу з історії Києва, краєзнавчу літературу, присвячену різним містам та регіонам України. Здійснює численні краєзнавчі подорожі регіонами України.
   Фотоальбом «Старовинні храми міст і містечок Житомирщини» (2019) - є даниною його роду, який походить із Житомирщини. У новій книзі автор представив об’єкти церковної архітектури, зокрема історичні дані, інформацію та зображення православних, старообрядницьких, римо-католицьких, лютеранських храмів і синагог.
   Окремий розділ присвячено втраченим святиням - під їхніми зображеннями вміщено присвяту споруді та час будівництва і, якщо відомо, дату знищення.
   Сакральна спадщина Житомирщини репрезентує різні епохи - від часів Русі до останніх років існування Російської імперії. Найдавнішою пам’яткою є Свято-Василівська церква в Овручі. Це єдина пам’ятка часів Русі на Житомирщині та один із 16 храмів, зведених за Руської доби, що збереглися в Україні.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!