середу, 22 квітня 2020 р.

Що ж це таке "Тест на коронавірус". Цікаво? Читайте...

Якими бувають та наскільки точними є тести на коронавірус

Існує два основних типи тестів на COVID-19. Тест-мазок (ПЛР-тест), який зазвичай беруть з горла або носа для виявлення вірусної РНК. Такий тест визначає, чи є у вас зараз інфекція. Другий тип — аналіз крові, який виявляє антитіла. Вони можуть вказати, чи не був у вас COVID-19 та чи є імунітет до нього. Публікуємо  переклад матеріалу The Conversation.
Жоден тест не є 100% точним. Хоча тестування можуть бути успішними в ідеальних лабораторних умовах, в реальному житті багато інших факторів впливають на точність, включаючи терміни проведення тесту, спосіб взяття мазка та поводження зі зразком.
На початку епідемії коронавірусу лікарі почали повідомляти про випадки, коли коронавірус у людини був, одна тест-мазок його не розпізнав. Це так званий хибнонегативний результат. Наприклад, у Китаї до 30 з кожних 100 людей, які хворіють на коронавірус, мають саме такий результат тестування.
Результат тесту для людини залежить не тільки від точності тесту, але і від ризику захворювання перед тестуванням. Це математично описав британський математик Томас Байєс, а згодом вчений-медик Сіддхартха Мукерджі пояснив це як закон про те, що «сильна інтуїція набагато сильніше, ніж слабке тестування».
Пояснимо це на прикладі. Жанна працює в приймальні лікаря, в районі з високим рівнем коронавірусної інфекції. Помітивши втрату запаху протягом декількох днів, вона прокидається вночі з ознобом і сухим кашлем. Вона перевіряє свою температуру і бачить 38,5°C. Однак результат її ПЛР-тесту негативний. Чудова новина. Чи ні?
Лікарі використовують свій досвід, щоб визначити закономірності симптомів, факторів ризику та ознак для оцінки ймовірність зараження перед тестуванням. Виходячи з її симптомів, ймовірність того, що у дівчини є COVID-19, буде високою — десь 80%.
Однак уявімо, що 100 людям, які мають такі ж симптоми, теж провели тестування. З них 80 дійсно мають коронавірусну інфекцію. Позитивний тест означає, що ми можемо бути впевнені, що людина має COVID-19. Але якщо в тестуванні пропустять 30% з цих 80 людей із COVID-19, це означає, що приблизно 24 із 100 людей отримають хибнонегативний результат тесту. Це означає, що ці люди можуть повернутися до роботи і несвідомо передавати коронавірус іншим.
 Ці цифри змінюються залежно від того, кому роблять тест. Якщо ми перевіряємо людей з меншою кількістю симптомів, ймовірність коронавірусу нижча. Якщо лише у 10 зі 100 перевірених людей дійсно є COVID-19, а 30% тест на розпізнав, це означає, що лише 3 з 100 перевірених людей матимуть хибнонегативний результат.
Тож якщо у Вас менше симптомів і негативний тест, ви можете бути більш впевнені, що у вас немає COVID-19. Але якщо у Вас є типові симптоми коронавірусу, то найбезпечніше вважати, що у Вас є вірус, навіть якщо Ваш тест негативний.
Наразі також розробляються аналізи крові на антитіла. Це може допомогти з’ясувати, хто раніше мав коронавірус, і тому, як вважається, має імунітет. Це може допомогти у прийнятті рішень про скасування карантину, щоб люди могли безпечно повертатися до роботи.
Однак, перш ніж їх активно використовувати, необхідно дізнатися, наскільки вони точні. Ми повинні бути впевнені, що тест на антитіла помилково не вкаже, що у людини є ​​імунітеті. Це може значно погіршити поширення інфекції. Наразі у лікарів недостатньо інформації про ці тести, щоб дати точні відповіді на ці запитання.
Доволі обмежені доступні дані свідчать про те, що такі тести мають меншу кількість хибнонегативних результатів, однак більше хибнопозитивних. Це означає, що існує ймовірність того, що ви зможете отримати позитивний тест, не маючи імунітету. І тому ці тести можуть бути не настільки корисними, як люди сподіваються.
Тестування важливе для того, щоб допомогти зрозуміти та контролювати спалах коронавірусу, але воно має обмеження — тим паче якщо є орієнтиром для прийняття рішень. Якщо у вас є сильні симптоми COVID-19, краще припустити, що у Вас є вірус, навіть якщо тест показує негативний результат.
Інформація із сайту: kavun.city

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!