понеділок, 29 лютого 2016 р.

Звітували перед громадою

23 лютого 2016 року Овруцька центральна районна бібліотека для дорослих імені Андрія Малишка звітувала перед громадою. 

Летять тисячоліття, спливають епохи та сталою лишається повага до мудрості людської, творіння рук та розуму – друкованого слова. Лише спілкування з ними робить особистість всебічно розвиненою, багатоплановою, творчою, цікавою. Якими б шаленими кроками не вимірював життя науковий прогрес, як би глибоко не входив у наше сьогодення Інтернет, бібліотека була, є і буде берегинею вікових надбань, накопичувальним та інформаційним центром, кораблем, на якому юнги усіх поколінь стають адміралами.
Для тих, хто хоче впевнено крокувати життям, знати й уміти, відкривати та підкорювати Всесвіт, завжди відкриті двері центральної районної бібліотеки для дорослих ім. А.С.Малишка. 
В нашій бібліотеці працює 20 працівників - усі майстри своєї справи – висококваліфіковані професіонали, мають фахову освіту, комунікабельні, привітні, відповідальні, надійні, доброзичливі та ввічливі до користувачів нашої бібліотеки, добрі порадники для колег із усіх книгозбірень району.  Доброю традицією стало для нашого колективу відвідувати та подорожувати  кожного року в найцікавіші місця та куточки України, а також збиратися гуртом на свята.
Протягом року наша бібліотека стала ініціатором проведення Всеукраїнських акцій «Оберіг захисника України», «Бібліотечка для захисника», «Побажай Україні щастя», «Книги з добрих рук», «Бібліотека українського воїна», «Прочитана книга про війну – мій подарунок Перемозі», «Тихий Новий рік», приєдналися до проведення акцій «Збирай кришки для протезів для воїнів» (яка продовжується й зараз), «Живий ланцюг єдності» та ін.
Для Ваших послуг в нашій бібліотеці функціонують такі відділи:
ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ – один з провідних відділів центральної районної бібліотеки. В його структурі – абонемент і читальний зал. Інформаційна цінність відділу – універсальний книжковий фонд, який нараховує понад 90 тис. примірників. В 2015 році поступило 1326 примірників, а також хочеться подякувати за подаровані користувачами книги (208 прим.). Періодичні видання: 58 найменувань газет та журналів. Кожний рік послугами  нашої бібліотеки користується біля 4000 тис.  відвідувачів різних категорій. Попри те, що в нашій бібліотеці працює колектив професіоналів, основним здобутком і багатством, є звичайно ж, наші користувачі.
Пріоритетним напрямком в роботі  є обслуговування книгою: інвалідів війни та праці, людей з обмеженими можливостями та вимушено переселених осіб, з якими проводиться індивідуальна робота (за потреби обслуговування книгою на дому).

МЕТОДИЧНО – БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ВІДДІЛ  
Методична служба Овруцької ЦРБ працює на випередження,  слідкуючи за постійними змінами та процесами, що відбуваються в бібліотечному середовищі і є не лише методичним порадником,  а й фаховим помічником  для бібліотечних працівників району.

ІНТЕРНЕТ – ЦЕНТР, завдяки якому наша бібліотека має віртуальне представництво в глобальній мережі, зокрема блог «ОВРУЧ – БібліоФест» та в інших соц. мережах. Користування Інтернетом наразі є безкоштовним для користувачів нашої бібліотеки. Також проводяться безкоштовні курси по навчанню комп’ютерної грамотності, користуванню ел. поштою та програмою Skype.
Окремо хочеться зупинитись на успішній проектній діяльності нашої бібліотеки. Так, Овруцька центральна районна бібліотека ім. А.С.Малишка – перший заклад культури на Овруччині, який приєднався до світових електронних ресурсів у рамках проекту «Інтернет для публічних бібліотек». Відповідно до Міжнародної програми комп'ютерізації  бібліотек «Бібліоміст» в 2009 році виграла грандт, а в 2010 році отримала безкоштовно 18 комп’ютерів, які встановлено в ЦРБ та іншіх бібліотеках району, що дає змогу більш повно задовольняти інформаційні запити користувачів бібліотек. Завдяки перемозі в конкурсі проекту в УБА «Бібліотека – громада: відкритий простір» за фінансовою підтримкою фонду «Монсанто» Великохайчанська сільська бібліотека обладнана комп’ютерною та офісною технікою, а користувачі бібліотеки отримали безкоштовний доступ до мережі Інтернет.  Мені дуже приємно також  відмітити, що  в рамках проекту «Польсько-українські зустрічі на шляху до об’єднаної Європи», в якому брала участь наша бібліотека, вперше в Овручі  у жовтні минулого року відбулася виїзна лекція з польської мови та культури, на якій пройшло спілкування метою якого є промоція польської мови та знань про сучасну Польщу.
Наша бібліотека – це осередок спілкування краян Овруччини. Надзвичайну зацікавленість та схвальні відгуки у громадкості району набули презентації нових краєзнавчих видань наших земляків, творчі зустрічі з відомими та малознаними талановитими особистостями Овруччини та презентації їх творів. Тому хочу наголосити, що для  задоволення інформаційних та дозвілевих потреб наших користувачів, при нашій бібліотеці створено Інформаційний центр краєзнавства.
Одним з напрямків діяльності ЦРБ  є співробітництво з місцевою владою. Для цього при бібліотеці створено Публічний центр регіональної інформації, метою якого є накопичення інформації про регіон та інформування населення про діяльність владних структур, адже вільний доступ до інформації – право і потреба кожного члена громади. Надати можливість долучитись до інформаційних джерел – у всьому їх різноманітті – місія бібліотек. Саме вони є посередниками між джерелами інформації та користувачами, забезпечуючи інформаційну підтримку освіти, незалежність у користуванні документами. Бібліотека – важливий елемент реального демократизму у сфері культури інформації.
Публічний центр регіональної інформації   – реальна можливість по новому  побудувати відносини бібліотеки з органами влади. ЦРБ намагається працювати, як центр інформаційного забезпечення потреб користувачів, всіма можливим формами і засобами забезпечити членів громади необхідною інформацією, допомогти  мешканцям отримати оперативну інформацію для вирішення життєво важливих питань та залучити їх до бібліотеки. 
«Немов до чистої криниці, де відбивається блакить, іду я в гості до світлиці, щоб зупинить і час, і мить…» - саме такими словами мені хочеться згадати  про унікальну перлинку нашої бібліотеки Артвітальню. 
Це наша мистецька зала, де презентуються творчі люди нашого міста та району, які вже знанні в нашому краї та які ще тільки відкривають для нас свої таланти. Це і наші місцеві поети, традиційні зустрічі з якими вже неодноразово проходили в літературній світлиці нашої бібліотеки; і майстри народно-прикладного мистецтва, на яких багата наша Овруччина, а також самодіяльні художники. Невід’ємною творчою роботою артвітальні  стало проведення майстер-класів, де майстри можуть не лише себе показати, а й навчити азам певного мистецтва усіх бажаючих.
При бібліотеці вже багато років плідно діють та співпрацюють з громадськістю міста та району клуби за інтересами, зокрема: «Закон про мене  і мені про закон» (керівник Богдан Гаврилович Савчук,), «Гармонія» (керівник Людмила Володимирівна Шевчук, вчитель  укр. мови і літ-ри Овруцького професійного ліцею), «Зорепад» (керівник  Валентина Миколаївна Коновальчук, зав. відділом обслуговування), «Первоцвіт»(керівник Надія Петрівна Коваль, квітникарка), «Майстриня» (керівник Ганна Дмитрівна Задорожна, майстер народної творчості), хобі-клуб «Валентинка» (керівник Ірина Павлівна Тюріна, майстриня). 
Відео вітання з Білорусії та міста Львова
Присутнім було запропоновано відео – привітання від друга нашої бібліотеки зі Львова. Це, Григорій Петрович Васянович, професор, доктор педагогічних наук. Автор понад 200 наукових праць, навчальних посібників і підручників, численних поетичних збірок.Ще одне відео звернення прозвучало на нашому заході від В.В.Гримашевича, завідувача лабораторією лісознавства і управління лісами Інституту лісу НАН Білорусі,  кандидату сільськогосподарських наук. Його надіслали з сусідньої Білорусії.
Для нас бібліотека стала другою домівкою, де ми знайшли соратників, друзів, близьких на все життя. Нас єднає любов до своєї професії, дух творчості, наукового пошуку й просвітництва, великі цілі та звершення, служіння гуманістичним ідеалам. Саме нас обрала бібліотека, і наші долі сплелися.
Чудовим завершенням нашої зустрічі стала зустріч з місцевими поетами – бардами «Серце відкриваю для людей». Для присутніх співали: Олександр Ярощук, Олексій Можарівський та Петро Невмержицький.
Петро Невмержицький
Олександр Ярощук
Олексій Можарівський
Символічні подарунки від клубу "Зорепад"

Тож завітайте до нас!
Адже лише тут, в храмі мудрості,
можна відпочити душею, зосередитися,
допомогти обдарованій особистості упіймати свою музу
та поповнити нішу знань.
Ласкаво просимо!

Фотозвіт заходу:

Овруцький міський голова І.Я.Коруд
Голова Районної Ради Овруцької РДА В.В. Китиця 
Начальник відділу культури і туризму Овруцької РДА О.І.Левківська
Вручення подяк кращим відвідувачам бібліотеки

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!