понеділок, 26 травня 2014 р.

НІ - тютюнокурінню!

   Всесвітній день тютюнокуріння— встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.

У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.
Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік. Детальніше.
Книжкова виставка в читальній залі
Тютюнопаління (або просто паління) – надбана шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин.
Звичка куріння виникла ще з 2000 року до нової ери, коли американські індіанці вдихали дим, що виникав при розпалюванні листків рослини Nicotiana tabacum. Та у індіанців це був особливий процес. Тютюн курили лише при здійсненні певних ритуалів та на особливі події. Його не курили постійно, кілька разів на день.
Спочатку вважали, що ця звичка допомагає при хворобах, захищає від чуми, навіть казали, що тютюн має цілющі властивості. Час минув і думка змінилася, науковцями точно було встановлено до чого призводить тютюнопаління.
Що ж такого небезпечного в сигареті? А небезпечне те, що вона містить тютюн і смолу. Якщо тютюн викликає наркотичну залежність, то смола містить у собі приблизно 4000 хімічних елементів. За основною дією, шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі й впливають на організм, об'єднані в 4 групи:
канцерогенні речовини;
подразнюючі речовини;
отруйні гази;
отруйні алкалоїди.


Канцерогенні речовини: ароматичні вуглеводні, бензпірен, феноли, органічні сполуки (нітрозамін, гідразин, вінілхлорид, толуідин та ін.), неорганічні сполуки миш'яку та кадмію, радіоактивні полоній, олово та вісмут – 210.
Подразнюючі речовини: ненасичений альдегід – пропеналь (акролеїн), оксид вуглецю (II).
Отруйні гази: оксид вуглецю (II), сірководень, ціаністий водень та ін.
Отруйні алкалоїди: всього 12 (нікотин, норнікотин, нікотирин, нікотеїн, нікотимін та ін.).
Фізична та психологічна залежність від нікотину розвивається набагато швидше, ніж від алкоголю.
Чому курці кашляють?
Головною причиною виникнення і розвитку «тютюнового» кашлю стають краплі дьогтю, що осіли в легенях. Речовини, що містяться в тютюновому димі викликають запалення епітелію, що покривають дихальні шляхи, це призводить до підвищеного виділення секреції та слизу, що зв'язаний з виділенням мокроти при кашлі.
Чи здорове серце в курця?
Масове розповсюдження куріння є однією з головних причин широкого розповсюдження серцево-судинних захворювань. Доведено, що у курців, на відміну від некурящих людей, в 2-3 рази частіше розвивається інфаркт та передінфарктний стан, стенокардія та інші захворювання серця. При цьому смертність,що викликана цими захворюваннями, в курців набагато вища. Життя курців на 4,6-8,3 роки є коротшим, ніж у некурящих, при чому скорочення тривалості життя залежить від того, в якому віці людина почала палити.
Доведено, що більше 50% всіх захворювань, що є причиною смерті курців, приходиться на долю серцево-судинних захворювань.
Чому виразка віддає перевагу курцям?
Більше 80% хворих, які страждають на хронічні захворювання шлунку та дванадцятипалої кишки, є курцями. Це захворювання найчастіше зустрічається у запеклих курців. Доведено, що куріння негативно впливає і на процес лікування виразки.
Боротьба з курінням в багатьох країнах призвела до зменшення курців, але незалежно від цього, кількість курців серед молоді та жінок продовжує збільшуватись. Разом з цим підвищується ризик виникнення хвороби не тільки у самих курців, але й у їхнього майбутнього покоління. Куріння наносить велику шкоду всім, але особливо представникам молодого покоління, організм яких знаходиться в процесі статевого дозрівання, тому куріння може негативно вплинути на їхнє потомство. Куріння є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов'язане майбутнє всього людства.
Що потрібно для того, щоб втілити у реальність бажання кинути палити?
Визначальними факторами успішної відмови від паління вмотивованої (готової до відмови) людини є:
самозобов'язання (день відмови);
наявність стратегічного плану;
підтримка (в т.ч. – медикаментозна);
наявність контролю.
Перш за все, важливо не відкладати з дня на день. Для декого це буде мимохіть, а хтось, схильний до планування, може встановити дату, з якої він відмовиться від цигарок. Тільки, будь ласка, не з першого січня Нового року! Організм після щедрого новорічного застілля буде чинити надзвичайний опір змінам у ваших звичках. Крім того, кидаючи палити, краще утриматися від уживання алкоголю на 1,5 – 2 місяці, оскільки спиртне, послаблюючи волю, знижує установку на життя без тютюну.                    

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!