неділю, 25 жовтня 2020 р.

Наші відомі землячки...

 ОЛЬГА ПИЛИПІВНА ДОБАХОВА

    «Її душа у пісню перелита

Живе в тобі, Поліський краю мій…»

 Українська народна поетеса-піснярка, організатор і художній керівник самодіяльного народного хору с.Кирдани народилась 25 вересня 1910 року в селі Першки (тепер в складі с.Кирдани) в бідній сім’ї, де було дев’ятеро дітей. З дитинства виконувала всю хатню роботу, пасла гусей. Щоб веселіше було, впівголоса співала. Сім’я була співуча, пісень знали безліч. Гарно співали батьки. В 20-ті роки сім’я Ольги Пилипівни одна з перших  вступила в колгоспну артіль. Після пережитого голоду 1932-1933 років, яка тяжко хворіла, посилають на лікування в Ялту. Потім працює на ткацькій фабриці в Києві, де знайшла своє кохання. Разом з чоловіком – військовослужбовцем переїхала і працювала на Далекому Сході, Вірменії, Грузії в Азербайджані. Була піонервожатою, організовувала художню самодіяльність.

    Учасниця Другої Світової війни. Працювала в шпиталі, була зв’язковою партизанів, потім санінструктором в партизанському з’єднанні О.Сабурова. В часи перепочинку між боями почала складати вірші, пісні. Після війни сім’я Добахових повертається в рідне село. Ольга Пилипівна вирішує організувати хор. Для першого виступу хору (1949 рік) пише пісню про своє село, передовиків колгоспу, які відновлюють зруйноване війною господарство. Так з’явилась її пісня про кирданівських хмелярок. З 1949 по 1976 рік О.П.Добахова – незмінний керівник самодіяльного хору села Кирдани. Хор заслужив численні грамоти, дипломи, медалі фестивалів та конкурсів. В грудні 1968 року Міністерство культури УРСР присвоїло Кирданівському хору звання народного.

О.П.Добахова – автор багатьох віршів, пісень (слів та музики) які виконував хор. В них оспівується рідна поліська земля, її працьовиті люди. Значне місце в творчості поетеси займають ліричні твори. Ольга Добахова – людина завидної долі. Природа наділила її щедрим талантом поета.

    Творчий доробок Ольги Пилипівни ваговий: 220 віршів, 85 пісень, покладених на музику, яку сама ж  і писала. Твори поетеси видрукувані в багатьох збірках, в 1957 р. –«Сяють зорі на Поліссі», 1961 р. – «Серце співає», 1962 р. – «Степові квіти».

 Нагороджена орденом «Знак пошани» (7.03.1960).

 Заслужений працівник культури (Указ Президії Верховної Ради УРСР від 24.02.1971).

  Померла 8 жовтня 1982 року.

В 1992 році встановлена щорічна премія ім..О.Добахової (обласним відділенням українського фонду культури). Першим її лауреатом став народний самодіяльний хор села Кирдани.

26 вересня 2010 року в селі Кирдани на честь 100-річчя від дня народження О.П.Добахової відкрито меморіальну дошку на фасаді Будинку культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!