пʼятницю, 8 листопада 2019 р.

"Постать Віктора Міняйла вселяє віру і оптимізм..."


До 100-річчя відомого письменника Віктора Міняйла…
Віктор Міняйло народився 1919 року  в селі Строків Попільнянського району, що на Житомирщині. Дитинство й шкільні роки письменника минули на Київщині. Учасник Другої світової війни, нагороджений медалями.
«Постать Віктора Міняйла вселяє віру і оптимізм. Поруч з ним відчуваєш себе молодим, а попереду бачиш довгі роки творчого життя… Але попри все це, попри інформацію з «Вікіпедії» про мільйонні тиражі його книг, складається враження, що автор явно недооцінений в нашому суспільстві. Його неохоче друкувала українська радянська влада, не може він похвалитися популярністю і нині. «Вічний Іван» здобув Шевченківську премію, будучи надрукованим в журнальному варіанті, а вийшов окремою книгою лише кілька років по тому.  Його творів не вивчають школярі, хоча автори, котрі стоять у шкільній програмі, нітрохи не перевершують Міняйла своїм талантом, а часто і поступаються йому. Віктор Міняйло не розбалуваний пресою…» - так писав, ще в 2017 році, в Інтернет – виданні «Українська літературна газета», український письменник Михайло КАРАСЬОВ.
Пройшло декілька років. Що змінилось?! Мабуть тільки те, що талановитого письменника і просто гарної людини з нами вже не має, 25 листопада 2018 року Віктор Міняйло помер.
Його величезний творчий спадок залишився прийдешнім поколінням. А це  безліч прозових творів, до речі, які він писав до 90 років, а ще спогади про нього дітей, друзів і просто сусідів. Як згадують його сусіди: «Його можна було слухати безкінечно. Міг пояснити будь-який людський вчинок. Людина енциклопедичних знань. Зачаровував шляхетністю й почуттям гідності. Поруч із ним ми завжди почувалися аристократами».
Як можна зрозуміти талановиту людину, адже поговорити з нею уже не можливо? Все дуже просто! Візьміть книгу, яку ця людина написала і ви все зрозумієте.
В Інтернет – центрі бібліотеки імені Андрія Малишка, 7 листопада 2019 року, відбулось квест – знайомство з біографією та творчістю Віктора Міняйла «Перо жар-птиці у кожного своє». Учасники квесту, вперше взявши до рук книгу цього автора, намагались зрозуміти його творчість шукаючи інформацію в мережі Інтернет. Це виявилось досить цікаво і пізнавально.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!