четвер, 9 січня 2014 р.

Світ рукотворного дива

Директор ЦРБ біля різдвяної виставки


Народне мистецтво з давніх часів увійшло в український храм. Вишиті рушники, скатертини тут якнайкраще доповнюють малярство, різьбу, лиття з металу, вітраж. Віддавна в українських храмах існувала традиція не малювати, а гаптувати й вишивати плащаницю. Ця ікона має бути в кожному храмі, адже над нею здійснюється певний обряд на страсному тижні: виніс плащаниці у велику п’ятницю. Небагато є у світі Православних Церков, де б вишивка й гаптування займали таке поважне місце, як в Українськім Православ’ї . У XX столітті, з утвердженням в Україні на цілі сім десятиліть режиму більшовиків, українське вишиване мистецтво зазнало глибокого занепаду. Але сьогодні, вишита ікона займає своє належне становище в українському мистецтві.
       Це унікальне відродження старовинного українського мистецтва ми мали можливість побачити 8 січня. В Артвітальні Овруцької центральної бібліотеки для дорослих імені А.С.Малишка відбулося відкриття виставки декоративно - прикладного мистецтва «Світ рукотворного дива». Близько 40 робіт, вишитих бісером та нитками, вирізблених з дерева, ляльок - мотанок та навіть альтернативні ялинки складають експозицію виставки.

Начальник відділу культури Овруцького районуЛевківська О.І.
вручає грамоту майстрині Задорожній Г.Д.
         На виставці представили свої роботи: 
Зоя Кудря, Надія Коваль, Ольга Лесько, Ірина Тюрина, Валентина Галкина, Світлана Шваб, Ніна Мартиненко, Людмила Швайдак, Олена Невмержицька, Михайло Духновський, Віктир Беліцький, Олена Лісовська та Галина Нікуліна.
         — Ікона покликана з’єднувати людину і Бога. Своєю красою вона закриває ту вічну прірву між ними, — пояснюють майстри філософське значення своєї праці.


   Це велике щастя та велика гордість коли у такому місті як Овруч живуть такі талановиті та обдаровані люди, які не лише мають у собі іскру Божу, але й розвивають її і розуміють ту відповідальність, яка на них покладається, адже не кожна людина спроможна створити таке диво, не кожен хто може, наважується, і не кожен хто наважується, може. Це прекрасні витвори сакрального мистецтва, не просто ікони, на які дивишся, а образ через який відчуваєш настрій, душу людини, яка їх створила.






    Виставка буде приймати своїх глядачів до кінця січня.
   Запрошуємо всіх бажаючих! 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!