середу, 4 листопада 2020 р.

Дмитро ЯВОРНИЦЬКИЙ - 165 років від дня народження

 Історик, археолог, етнограф, фольклорист, письменник

Яворницький Дмитро Іванович (1855-1940)один із перших українських учених, які свої дослідження грунтували на комплексному вивченні історичного явища. Подвижник збирання, дослідження й популяризації історії запорозького козацтва, організатор музейної справи, теоретик-музеєзнавець, архівіст і археограф. Автор фундаментальної «Історії запорозьких козаків»трьох томах, укладач «Словника української мови». Академік Всеукраїнської Академії наук.

Людина надзвичайно різнобічних інтересів, Дмитро Яворницький народився в с. Сонцівка (тепер с. Борисівка) на Харківщині у родині псаломщика. Освіту здобував у повітовому училищі та Харківській духовній семінарії. Після закінчення історико-філологічного факультету Харківського університету (1881)
Д. Яворницький був зарахований позаштатним стипендіатом для підготовки до професорського звання на кафедрі російської історії.
У 1885 р. Д. Яворницький переїздить до Петербурга, працює в кількох середніх навчальних закладах викладачем історії. З 1892 р. по 1895 р. — чиновник з особливих доручень при туркестанському генерал-губернаторі в Самарканді. Згодом Яворницький переїздить до Варшави, де працює в архівах, а в 1896 р. за допомогою В. Ключевського влаштовується приват-доцентом Московського університету.

Повернувшись в Україну 1902 р., Яворницький організовує і очолює Катеринославський історичний музей ім. О. Поля (тепер Дніпропетровський національний історичний музей ім. академіка Д.І.Яворницького). З 1904 р. й до кінця життя він постійно жив у Катеринославі (з 1926 р. — Дніпропетровськ), був професором Катеринославського університету, працював у Інституті народної освіти, очолював створену ним кафедру українознавства. Під час будівництва Дніпрельстану Д.Яворницький — відповідальний керівник археологічних розкопок.

Дмитро Яворницький — учений широкого діапазону, який за 50 років наукової й громадської діяльності написав сотні праць з історії, етнографії, археології, фольклористики, упорядкував і видав своїм коштом тисячі документів і матеріалів, уклав оригінальний «Словник української мови». Майже все своє життя вчений присвятив вивченню історії запорозького козацтва, брав участь у численних експедиціях по місцях Запорозької Січі.

 Вінцем багаторічної дослідницької праці вченого стала тритомна «Історія запорозьких козаків», перший том якої досі залишається еталоном наукового, творчого висвітлення історії.

 До 165-ти річчя від дня народження Дмитра Івановича Яворницького працівники Овруцької центральної бібліотеки імені А.Малишка пропонують підбірку літератури про життєвий та творчий шлях видатного історика та вченого.  



Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!