четвер, 12 березня 2020 р.

Відомі ювіляри

Знайомтесь: Юрій Андрухович і його твори

З нагоди до 60-річчя від дня народження Юрія Андруховича працівники відділу обслуговування оформили виставку – персоналію «Знайомтесь: Юрій Андрухович і його твори». Всіх, хто бажає ближче познайомитися з творчістю відомого прозаїка, поета, есеїста та перекладача Юрія Андруховича, запрошуємо до бібліотеки .
Юрій Андрухович — знакова постать сучасної української літератури, провідний український поет, прозаїк, есеїст, «Патріарх Бу-Ба-Бу».
Народився 13 березня 1960 року у Івано-Франківську. У 1982 році закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного Інституту у Львові, а 1991 року – Вищі літературні курси при Літінституті ім. Горького.
Творчість Андруховича має значний вплив на перебіг сьогоднішнього літературного процесу в Україні, з його іменем пов’язані перші факти неупередженого зацікавлення сучасною українською літературою на Заході.
У 2011 році світ побачив найбільший за обсягом твір Юрія Андруховича “Лексикон інтимних міст”. Це перший прозовий книжковий проект, який був здійснений в рамках Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ. Твори Андруховича перекладено й видано окремими книжками у Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, Росії, Сербії, США, Італії, Словаччині, Швейцарії, Іспанії, Чехії. Окремими публікаціями – у Швеції, Австрії, Болгарії, Хорватії, Білорусії, Литві, Данії.
Вірші Юрія Андруховича були покладені на музику такими гуртами як «Мертвий півень», «Плач Єремії» тощо.
Серед низки літературних нагород – премія ім. Гердера (Фонд Альфреда Тьопфера, Гамбурґ, Німеччина, 2000), Спеціальна премія миру ім. Еріха-Марії Ремарка (Оснабрюк, Німеччина, 2005), Ляйпцизька книжкова премія до європейського порозуміння (2006) та Літературна премія Центральної Європи “Анґелус” (Вроцлав, Польща, 2006).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!