четвер, 20 лютого 2020 р.

Улас Самчук — визначний український письменник

20 лютого виповнюється 115 років з дня народження українського письменника, публіциста, громадського діяча, поборника незалежності України Уласа Самчука.
Улас Самчук — визначний український письменник, який є однією з найпомітніших постатей української прози XX століття. Його називали літописцем свого часу і свого народу. Хоча з юнацьких літ він був відірваний від України, проте став однією з найяскравіших особистостей, людиною, яка зуміла втілити в собі найкращі риси української ментальності — ліризм, поетичність, гуманізм. Творець великої української літератури в еміграції, автор майстерних мемуарів та історичних романів, в яких передано весь трагізм втрати української державності, Другої світової війни та радянської окупації, голоду та вимушеної еміграції сотень тисяч українців 1930-1940-х років. Улас Самчук одним з перших в художній літературі описав трагедію Голодомору, присвятивши повість «Марія» матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932-1933.
На абонементі Овруцької центральної бібліотеки підготовлено книжкову поличку «Гордий зватися українцем», присвячену життю і творчості Уласа Самчука, українського прозаїка, журналіста, громадського й політичного діяча, засновника Організації українських письменників «Слово» (Нью Йорк; Едмонтон).
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!