вівторок, 3 березня 2015 р.

Інтернет-центр в сільській бібліотеці


Сьогодні людство все більш активно створює і водночас прилучається до нового інформаційного середовища, наповнюючи його звичними для себе атрибутами. Одним із них є Інтернет. І для бібліотек доступ до всесвітньої комп'ютерної мережі стає вже питанням престижу. І можна тільки радіти тому, що на Овруччині  дедалі більше бібліотечних закладів у змозі надавати своїм користувачам цю послугу. 
        Так, у 2010 році до всесвітньої мережі Інтернет завдяки програмі «Бібліоміст» та підтримці органів місцевої влади, долучилися 7 бібліотечних установ. Це: Овруцька центральна районна бібліотека ім.А.С.Малишка, районна бібліотека для дітей, міська, Черепинська, В.Фоснянська, Бігунська, Гошівська. В 2013 році завдяки місцевій владі – Зарічанська та Бондарівська сільські бібліотеки, а в 2014 – році за підтримки УБА та фонду «Монсанто» - В.Хайчанська сільська бібліотека. У всіх цих бібліотеках на сьогоднішній день створено інтернет-центри, що підняло на якісно-новий рівень інформаційне обслуговування користувачів та сприяє створенню позитивного іміджу бібліотеки. Інтернет став, як для бібліотечних працівників, адже їм надана можливість ознайомитись з досвідом провідних бібліотек, порівняти і оцінити свою роботу, так і для користувачів, засобом пізнання, освоєння та застосування нових технологій у навчанні і задоволенні загальноосвітніх та професійних запитів.
       «Як зробити інтернет-центр сільської бібліотеки успішним» - під таким девізом минулої п’ятниці, 27.02.2015 року, відбулися тренінгові заняття в інтернет-центрі центральної районної бібліотеки ім.А.С.Малишка для працівників тих сільських бібліотек району, де створено такі центри.
       В ході професійного діалогу бібліотекарі ділилися набутими вже знаннями і навичками в роботі з інформаційними технологіями. Зокрема, завідуюча Черепинською бібліотекою Світлана Криволапчук  розповіла як використовує соціальні мережі для реклами роботи своєї бібліотеки, Валентина Мельниченко – завідуюча В.Фоснянською бібліотекою представила бібліотечну продукцію, виготовлену та видану за допомогою комп'ютера та Інтернету. Зі створеною власноруч мультимедійною презентацією про роботу своєї бібліотеки познайомила колег завідуюча Зарічанською бібліотекою Світлана Шваб.
      Цікавим і найбільш емоційно насиченим було заняття з питання «Особливості спілкування у віртуалі: онлайн-безпека» та «Skype – спілкування без меж». Про практику Skype-спілкування з спеціалістами ЦРБ  і як це їй допомагає в щоденній роботі розповіла Олена Ханчич – завідуюча бібліотекою с.Бігунь.
Тренінгові заняття  проводить методист 
Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка Марія Якимчук
Фахова консультація від методиста 
Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка Ніни Лесько

Завідуюча Бігунською сільською бібліотекою Олена Ханчич (з права на знімку) 
та бібліограф Овруцької РДБ Марія Дубок (зліва)

Інтернет-центри в бібліотеках Овруцького району  існують ще не так багато часу. Та у працівників цих бібліотек є немало планів, задумів щодо їх використання у роботі бібліотек для покращення обслуговування жителів місцевих громад.
         Маючи Інтернет-центр, який відповідає вимогам сьогодення, працівники бібліотек задовольняють будь-які професійні, загальноосвітні запити користувачів. Імідж цих бібліотек зріс, збільшилася кількість користувачів, налагодилася співпраця з громадськими організаціями, навчальними закладами.

Шановні користувачі бібліотек нашого району! Відвідуйте Інтернет-Центр Вашої бібліотеки частіше, Вам - користь, а ми завжди раді допомогти!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!