неділю, 25 березня 2018 р.

В АРТвітальні відбулась презентація виставки старовинної Поліської вишивки

«Обереги, що не губляться в віках»


Таку назву мала виставка, презентація якої відбулася у АРТвітальні Овруцької районної бібліотеки ім. А. Малишка. У світлій і тихій атмосфері виставкової кімнати розмістилася ця унікальна колекція наших Поліських рушників, які зібрала небайдужа людина, патріотка нашого Полісся, проста жителька села Велика Фосня Валентина Федорівна Галкіна. На презентацію виставки завітали вишивальниці, квітникарі  району, художники.
Складно передати ті емоції, які вирували під час презентації, бо Валентина Галкіна розповідала не просто про рушники, а й про тих людей, що їх вишивали. 261 рушник нині є в її колекції. Поруч із рушниками ви знайдете і сорочки, і спідниці, і фартухи. Особливе місце займають ткані рушники Овруччини. Ціла композиція із ляльок, вбраних у вкраїнські строї, приваблюють  відвідувачів виставки.

Завітали на зустріч і голова РДА Юрій Сергійович Дивинський із своїми заступниками, був і голова Районної ради Китиця Віталій Володимирович, і начальник відділу культури, молоді і спорту Микола Михайлович Сергійчук. Теплі і щирі слова говорив Заслужений художник України Микола Климович.   Він підкреслив цінність цих виробів.

 Ольга Абдурман пообіцяла свою допомогу при створенні музею в розташуванні  експозицій.     Учасники клубу «Зорепад» Світлана Гуріна та Ольга Деркач під враженням цієї виставки написали вірші, які прочитали для присутніх. На зустрічі Валентині Галкіній були подаровані і нові експонати для її музею від  небайдужих людей.
Представлена колекція має бути основою для музею Поліської вишивки, який так хоче відкрити Валентина Галкіна у своєму рідному селі Велика Фосня. У музеї будуть не лише вишивки, а й знаряддя праці селян.



Далі...


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!