середу, 21 березня 2018 р.

Пропонуємо інформацію в рамках проекту «Я маю право!»


Споживач має право: як повернути товар належної якості?

Як обміняти товар неналежної якості більшість покупців знають та аби уникнути конфліктних ситуацій продавці й самі зацікавлені замінити товар з дефектом.
Але обміняти можна і якісний товар.
Як повернути покупку, якщо ви передумали,
чи після придбання товар не влаштовує за кольором, розміром, фасоном?
Детальніше про це, в рамках проекту «Я маю право!»,
розповіли фахівці Коростенського МЦ з надання БВПД.
Право обміняти товар належної якості, відповідно до ст. 707 Цивільного кодексу України, є у споживача – покупця непродовольчого товару, у таких випадках: и, покупець має право протягом чотирнадцяти днів не рахуючи дня купівлі непродовольчого товару належної якості, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо.
Проте є ряд умов, дотримання яких забезпечує виконання пред’явленої вимоги про обмін товару, якими є:
·  товар не був у споживанні;
· збережено його товарний вид, споживчі властивості, пломби, ярлики (непошкоджена упаковка тощо);
·  збережено розрахунковий документ (чек, гарантійні талони, інструкція з експлуатації), виданий споживачеві разом з проданим товаром у якості доказу придбання товару у конкретного продавця;
·  від дня покупки товару пройшло не більше 14 днів;
·  якщо до товару було додано подарунок, його має бути повернуто разом із товаром. При цьому подарунок також не повинен містити слідів експлуатації, повинен бути збережений його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби та фабричне пакування. Якщо при здійсненні покупки була видана картка постійного клієнта, її буде анульовано.

· Споживачі впевнені, що впродовж двох тижнів можуть обміняти будь-який товар, якщо передумали, не скористалися ним – упаковка не порушена, є пломби, ярлики і є чек. Але обміняти чи повернути можна далеко не всі товари.
·Не підлягають обміну та поверненню товари, що відносяться до переліку, зазначеному у Додатку № 3 до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів», а саме: продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни.
·Непродовольчі товари: фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір; корсетні товари; парфюмерно-косметичні вироби; пір'яно-пухові вироби; дитячі іграшки м'які, дитячі іграшки гумові надувні; зубні щітки; мундштуки; апарати для гоління; помазки для гоління; розчіски, гребенці та щітки масажні; сурдини (для духових музичних інструментів); скрипічні підборіддя; рукавички; тканини; тюлегардинні і мереживні полотна; килимові вироби метражні; білизна натільна; білизна постільна; панчішно-шкарпеткові вироби; товари в аерозольній упаковці; друковані видання: лінійний та листковий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревноволокнисті та деревностружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником); аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом; вироби з натурального та штучного волосся (перуки); товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо); інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо); ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення  та напівдорогоцінного каміння.
Оксана Сергієнко -
 начальник відділу право просвітництва та  взаємодії з суб'єктами надання БППД Коростенського МЦ з надання БВПД

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!