четвер, 7 серпня 2014 р.

Запрошуємо на виставку


Запрошуємо всіх до нашої книгозбірні! 

Вас чекають оновлені книжкові виставки! 

Пантелеймон Олександрович Куліш
195 років від дня народження.
(26 липня (7 серпня) 1819 – 
2 (14) лютого 1897)

  Український письменник, поет, драматург, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач, критик, редактор, видавець. Автор першої фонетичної абетки для української мови, що попри низку внесених до неї змін, лежить в основі сучасного українського правопису.
  Іван Франко називав Куліша «перворядною звіздою» в українському письменстві, «одним із корифеїв нашої літератури». П. Куліш відомий найбільше, як автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада». 

Федькович Осип-Юрій Адальбертович
180 років від дня народження
(повне ім'я і прізвище — Осип Домінік
Гординський де Федькович.
(8 серпня 1834 – 11 січня 1888)
Український поет, прозаїк, драматург, публіцист,
письменник – романтик, передвісник українського національного відродження Буковини.
Перші твори (вірші, оповідання) написав німецькою мовою. У 1861 р.  опубліковані його перші українські вірші. У 1862 р. вийшла збірка "Поезії Іосифа Федьковича", у 1867-1868 рр. - три випуски "Поезій", у 1877 р. - збірка "Дикі думи". Численні поетичні твори письменника друкувалися у західноукраїнській пресі свого часу ("Вечорниці", "Нива", "Правда", "Буковина" та ін.). Більша частина поетичного доробку Ю.Федьковича стосується жовнірської теми, має виразне антимілітаристське спрямування. Він також створив високі зразки інтимної лірики. Залишив по собі і дві збірки німецькомовних віршів "Gedichte" (1865) та "Am Tscheremusch"(1882). Ю.Федькович - автор низки прозових творів (оповідань з народного гуцульського життя та казок). З драматичних творів письменника найвідомішою є драма "Довбуш". Ю.Федькович перекладав і переспівував твори багатьох письменників світу: Й.-В.Гете, Ф.Шіллера, Г.Гейне, А.Бюргера, братів Грімм, В.Гауфа, Г.-К.Андерсена, В.Шекспіра ("Гамлет", "Макбет"), Р.Готшаля ("Мазепа") та ін. Кращі твори Ю.Федьковича здобули світове визнання, високу оцінку з боку відомих зарубіжних культурних діячів.  Його твори перекладено польською, чеською, сербською, російською, німецькою, англійського, румунською, італійською мовами. 
Книжкова виставка в читальній залі

Книжкова виставка на абонементі


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!