вівторок, 20 травня 2014 р.

Цікавинки звідусіль


Princeton University Library (США)

      У 2008 році перед студентами Прінстонського університету в США відкрилися двері нової університетської бібліотеки. Всесвітньо відомий архітектор Френк Гарі зробив бібліотеку фантастичною і футуристичною, застосувавши несподівані форми і рішення.
      Книгосховище для технічної літератури в галузі точних наук, за словами архітектора, побудоване з таким розрахунком, щоб надихати відвідувачів (студентів і викладачів) на нові відкриття в сфері астрофізики, біології, хімії, фізики та математики.
      І якщо зовні, автор проекту експериментував з формою, то всередині - з кольором. Яскраві відтінки і несподівані кольорові рішення не залишать жодну читацьку голову без світлої ідеї і натхнення. Крім книгосховища, в будівлі знаходяться навчальні приміщення для індивідуальних і групових занять, а також кімната для відпочинку.

 Duisburg-Essen University Library (Німеччина)

      Незвичайну бібліосферу включає в себе університет Дуйсбург-Ессен. У 2009-ому році правлінням університету був затверджений проект компанії Greeen! Architects, яка спеціалізується на екологічних будовах.
      І ось уже в 2011-ому році для студентів було відкрито "круглу бібліотеку", що містить в собі елементи еко-архітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і інше, інше, інше.
      Книгосховище у формі усіченої кулі розташовується на відстані від інших висотних будівель і вентилюється за рахунок природного повітрообміну. З верхніх поверхів будинку відкривається чудовий вид на міст

 Chungwoon University Library (Корея)
       Нова бібліотека в невеликому корейському містечку Choong Chung Nam Do по-східному гарна та ідеально вписується в місцевий ландшафт. Прямі чіткі лінії і дзеркально-скляний фасад на схилах міста біля лісу, стали невід'ємною частиною місцевості. Проект розроблений дизайн-студією Hyunjoon Yoo Architects.
      Взявши за основу образ ідеального читача біля вікна в спокійній і світлій атмосфері, автор проекту створив ідеально збалансований простір. Офісні приміщення, бібліотечні зали, а також справжні дерева і трава всередині будівлі ідеально поєднуються і доповнюють один одного.

The Library Resort (Таїланд)

      Навіщо брати з собою книгу у відпустку, якщо можна відпочити в бібліотеці? Турботливі мешканці Таїланду не забули і про завзято читаючий сегмент туристів і організували у себе бібліотечний курорт. Тут біля басейну знаходиться не бар або ресторан, а справжнісінька бібліотека. Власники готелю впевнені: книги розслаблюють не гірше ніж алкоголь.
      Крім книг, в бібліотеці є величезний вибір аудіо і відео, які можна прослухати або подивитися прямісіньку на місці, або взяти з собою в номер. Також тут є кілька комп'ютерів з виходом в інтернет.

 Open-Air-Library (Німеччина)

     Пиво і книги сумісні. У 2009-ому році місцеві жителі неблагополучного району Зальбке і агентство Каrо Architekten створили унікальну бібліотеку, основний будматеріал якої - пивні ящики.
    У якості масивної стіни, що підтримує книжкові полиці, у новій конструкції були використані частини фасаду зруйнованого супермаркету 1960-х років. Бібліотека відкрита цілодобово, і її управління здійснюють безпосередньо місцеві мешканці, які без найменшого обліку та контролю вільно користуються книжковим архівом.
 Автобус-бібліотека (Болгарія)
      Списаний транспорт багатих країн передається в менш забезпечені країни. А там найчастіше, втративши половину своїх запчастин, автобуси і тролейбуси відправляються на металобрухт. Але в місті Пловдив в Болгарії вирішили продовжити життя автобуса і зробити з нього бібліотеку.
      Бібліотека діє на безкоштовних умовах і будь-хто може зайти всередину і почитати годинку-другу. Тут обладнані місця для десятка відвідувачів, а також невелика кухня, де можна заварити собі чай або каву.
Бібліотека у телефонній будці (Британія)
      Класичні британські червоні телефонні будки масово відправляють в утиль. У кращому випадку розпродають за безцінь, в гіршому - знищують. Мешканці невеличкого села Уестбері-саб-Менді придбали одну таку будку за фунт і переобладнали її в бібліотеку.   Тепер "книжкова будка" працює цілодобово і містить в собі найрізноманітнішу літературу: книги для дітей, з кулінарії, художні та історичні романи, аудіокниги. Для тих, хто страждає безсонням і вважає за краще читати книги ночами, в будці передбачена спеціальна нічна лампа.
      Завітаймо до бібліотеки, що в американському місті Канзас. Ще здалеку побачимо на стелажі книги заввишки 7,5 метра. Авжеж, вони не справжні — так оформлено фасад центральної міської бібліотеки. Допомагали відбирати книги для нього городяни. Всього представлено 22 літературні твори, які певною мірою пов'язані з містом. Мабуть, до такої бібліотеки хочеться ходити щодня.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!