неділю, 8 грудня 2013 р.

Скорботна свічка пам’яті



                                        Прокляті роки... 


Хто знав, хто вів смертям і стратам лік?
 Де фільм, який нам показав би голод,
 Отой проклятий 33-й рік?
 Який співець поему склав про холод,
 Чи розповів, як той людей в наш вік
 Крушив і чавив пролетарський молот?
 В скількох кровях купаючи той герб,
 Жнива справляв на людській ниві серп?
                                               Юрій Клен (1937)

 Що ми сьогодні знаємо про причини, які заставили тоталітарний режим Сталіна вчинити цей злочин супроти українського народу? Щоб не заглиблюватися в дати, документи, статистику та особисту переписку таких осіб, як Сталін, Каганович, Косіор та ін., можемо в загальному виділити 2 площини мотивації комуністичного режиму 30-х років:
1. Економічна – СРСР станом на 32 рік мав значні фінансові зобов’язання перед рядом країн. Одним із основних ресурсів погашення боргів, за двосторонніми домовленостями, було зерно та продовольча група товарів. Відповідно до генеральної лінії партії, СРСР мав бути передовою державою у всіх без винятку аспектах. Тому думка про зовнішні борги не сприймалась як така. Також варто зазначити той факт, що голодомор в Україні відбувся на тлі всесвітньої фінансової «депресії», що у свою чергу значно знизило ціну на зерно при торгах на міжнародному ринку.
 2. Політична – з розгортанням українізації в кінці 20-х років в Україні почав знову підніматись рух супротиву радянській владі. Люди масово відмовлялися вступати у колгоспи. Державні заготівельні компанії натикались щораз частіше на озброєні виступи селянства. Щораз частіше лунали заклики до виходу УРСР зі складу союзу. Комуністична влада чудово пам’ятала ту запеклу боротьбу, яку вела УНР та війська Нестора Махна. По суті, станом на 30-31 рік в Україні визріла передреволюційна ситуація. По всіх селах лунали заклики: «Верніть Петлюру!», «Хай живе вільна Україна!», «Геть СРСР»…
Геноцид немає і не може мати строку давності. Голос багатьох мільйонів невинних жертв лунає в наших серцях і викликає в душах такий самий біль, як і 80 років тому. Знання про трагедію примножуються, а біль серця, стає ще нестерпнішим.
Для перегляду додаткової інформації перейдіть за посиланнями Тут і Тут.

Книжкова виставка присвячена подіям 1932-1933 років
 Громадська організація «Ліга молоді» на чолі з керівником  Комаревичем Сергієм Васильовичем  спільно з працівниками нашої бібліотеки провели годину пам’яті жертвам Голодомору. Показали присутнім учням ПТУ – 35 І курс та ЗОШ №3 10 -11 класи документальний фільм про події тих лихих часів «Пам’ятаємо…». 
Демонстрація фільму "Пам"ять..."

Керівник молодіжної громадської організації «Ліга молоді» 
Комаревич Сергій Васильович

Присутні на заході


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!