четвер, 6 серпня 2020 р.

Природне диво Полісся

   Майже в кожному селі Овруччини є природні об’єкти, що приваблюють увагу своєю винятковою оригінальністю. Звичайно, про них більше знають місцеві жителі, але хотілось би познайомити з такими чарівними куточками нашого краю якомога більше земляків. Село Велика Хайча Овруцької ОТГ розташоване на одному з пагорбів у південній частині Словечансько-Овруцького кряжу на правому березі річки Хайчанки, лівої притоки річки Норинь. Річка Хайчанка бере свій початок в селі Коптівщина Овруцької громади в урочищі серед схилів Словечансько-Овруцького кряжу. В цьому урочищі раніше були місця з виходом надземних вод із семи та дев’яти джерел, вода яких є цілющою і має магічну силу. Саме з цього місця бере початок річка. Тваринний світ річки дуже різноманітний. Найбільше привертають увагу ондатри, водні щури, риба.

Господарем річки є бобер. Це найбільший гризун нашого краю. Він проводить всі дренажні роботи річки. У бобрових загатах водиться багато риби. Оселяються бобри в тихих місцях біля крутих берегів річок або на невеликих водоймах.

У Великій Хайчі є місцина на річці Хайчанці, яка називається «Перешийок». Таку назву цій місцевості дали самі жителі сіл Велика Хайча і Круки (зараз вулиця Лісова, села Малий Кобилин, Великохайчанського старостинського округу, Овруцької ОТГ). Тут добре видно виходи кристалічних порід кряжу.

Перешийок – чудове місце для відпочинку. Територію, яка прилягає до нього люди в селі називають «штани».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!