середу, 15 квітня 2020 р.

Знайомтесь!!!

Лауреати Національної премії України ім.Т.Шевченка в номінації «Література» - 2020

 Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2020 року. У номінації «Література» є два переможці: львівська поетка Маріанна Кіяновська з книгою поезій «Бабин Яр. Голосами» та Тарас Прохасько зі збіркою есеїв «Так, але...».
Маріанна Кіяновська - українська поетеса, прозаїк, есеїстка, перекладачка, літературний критик та літературознавиця. Членкиня Національної спілки письменників України, Українського ПЕН, автор 11 поетичних і прозових книг, близько 20 перекладів з іноземних мов. Її твори також перекладені англійською, німецькою, італійською, шведською, польською, сербською, чеською, словацькою,білоруською мовами, івритом.
    Премію отримала за збірку «Бабин Яр. Голосами», яка зараз перекладається італійською і польською, а окремі вірші – білоруською мовою.

Поетична збірка «Бабин Яр. Голосами» Маріанни Кіяновської  - це 67 віршів, присвячених трагічній темі Голокосту. Протягом двох днів, 29 і 30 вересня 1941 року, на околиці Києва відбулось масове винищення євреїв.
Маріанна Кіяновська почала писати вірші, які увійшли у збірку у 2016 році. Її поезія звучить голосами загиблих, від їхнього імені. Коли вийшла збірка, багато рідних впізнали у віршах своїх загиблих родичів, їхні життєві історії. Хоча Маріанна не знала, їхніх доль.
Тарас Прохаськосучасний український письменник, журналіст, один із представників станіславського феномену. Лауреат Шевченківської премії 2020 року за збірку есеїстики «Так, але...».
   Проект "ТАК, АЛЕ..." -  унікальний продукт співпраці двох видатних митців сучасності, - ТАРАСА ПРОХАСЬКА та ОЛЕНИ ПРИДУВАЛОВОЇ.
   Текстова частина поєднується з 24-ма картинами відомої київської мисткині, написаними спеціально для цього видання.
     У книзі ви знайдете 34 тексти про «балькони й фіранки, світло й каміння, проходи містом і знімання фільму в Карпатах» та багато іншого.
«Тарас Прохасько, який віддавна обіцяє нам написати роман, знову його не написав, – зазначає редактор книжки Олександр Бойченко. – Зате написав – у своєму ні з ким не сплутувальному стилі – серію шкіців чи, може, есеїв. Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде. Так, але не це тут головне. Бо головний тут – тип оповіді, в якому рефлексії стають елементами сюжету й оприявнюються не як написані постфактум, а як проговорені в момент народження. І тому ніякі це не шкіци й не есеї, а оповідання в найстрогішому значенні цього слова».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!