середу, 7 листопада 2018 р.

Я маю право! Договір про сплату аліментів...

Як укласти договір про сплату аліментів на дитину?

Роз’яснення, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Коростенського МЦ з надання БВПД, що проводяться в рамках співпраці з Овруцькою центральною районною бібліотекою для дорослих імені А.Малишка.

Після розлучення, батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати аліментів. Це позасудове вирішення спору між батьками щодо утримання дитини.
При укладенні договору батьки дитини вправі визначити розмір, порядок та форму (способи виконання обов'язку утримання дитини), а також інші умови надання утримання своїм неповнолітнім дітям. Аліменти за домовленістю батьків можуть сплачуватися у твердій грошовій сумі, сплачуваній одноразово чи періодично, у частках від заробітку (доходу) платника, шляхом надання майна або іншим шляхом, встановленим сторонами у договорі. Може бути передбачено також поєднання декількох способів.
Сторони такого договору вільні у встановлені розміру аліментів на утримання дитини. Але умови договору не можуть порушувати права дитини, розмір аліментів не може бути меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, це закріплено у ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України. В іншому випадку такий договір за рішенням суду буде визнано недійсним.
Строки сплати аліментів визначаються батьками у договорі самостійно, але з урахуванням положення про те, що вони не будуть порушувати права дитини. Можливою є виплата аліментів щомісяця, через інші проміжки часу, а також у вигляді одноразово наданої суми.
У випадку сплати аліментів у твердій грошовій сумі, у зв'язку із постійними інфляційними процесами, сторони договору про сплату аліментів вправі включити до договору умову щодо індексації такої грошової суми.
Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.
Нотаріальна форма договору про сплату аліментів надає можливість виконати його у примусовому порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса, таке стягнення відбувається у примусовому порядку виконавчою службою з дотриманням вимог Закону України "Про виконавче провадження".
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).
Оксана Сергієнко -
  начальник відділу правопросвітництва та 
                                                                            взаємодії з суб'єктами надання БППД

                                                                           Коростенського МЦ з надання БВПД

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!