вівторок, 15 грудня 2015 р.

День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

«Дзвенить у душах полісян Чорнобиля гіркий набат»

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС - людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію ХХ століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС.
       Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Зараз День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС багато хто називає просто днем ліквідатора.  Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції.
    Тож саме цього дня, в читальній залі центральної районної бібліотеки   ім.А.С.Малишка, за ініціативи міського голови І.Я.Коруда та  місцевої організації «Союз Чорнобиль України» було проведено годину вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС «Дзвенить у душах полісян Чорнобиля гіркий набат». Цей захід зібрав учасників ліквідації аварії на ЧАЕС з усього Овруцького району.

       Данину пошани всім ліквідаторам аварії, які, рятуючи   українців, а також народи інших країн від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям, віддали в своїх виступах заступник голови Овруцької РДА Ю.С.Дивинський та Овруцький міський голова І.Я.Коруд.

       Незважаючи на всі труднощі і проблеми, самі ліквідатори називають      14 грудня святом. Святкового настрою сьогодні їм додали і численні грамоти від Овруцької РДА і Овруцької міської ради та нагороди від Союзу Ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи. А учасники самодіяльності Овруцького РБК подарували присутнім пісенні дарунки.

       Голова Овруцької районної організації «Союз Чорнобиль України» М.В.Гаращук, голова обласної ради Союзу ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи Віталій Юшкевич  та його заступник Пальоний В.М. також привітали ліквідаторів району з їхнім святом і порушили ряд болючих питань, які хвилюють наразі чорнобильців.

      В читальному залі Овруцької ЦРБ  з нагоди цієї дати було оформлено книжкову виставку «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять», на якій були представлені документальні, фактографічні та ілюстровані матеріали з цієї теми. Також в ході зустрічі було продемонстровано документальний фільм про подвиг  пожежників Чорнобиля, які   першими в ту жахливу пекельну ніч стали на захист своєї зем­лі.

      На жаль, багато хто з ліквідаторів вже давно покинув це земне життя. Присутні в залі схилили голови в глибокій жалобі  і пом’янули усіх, хто відійшов у вічність внаслідок Чорнобильської біди хвилиною мовчання.


        Пам’ять… Саме вона є рушієм еволюційного поступу в майбутнє, оберегом найвищих загальнолюдських цінностей. І якщо весь народ пам’ятатиме свою історію, він заслуговує на повагу, він вартий того, щоб дивитися у майбутнє. Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хотите оставить комментарии но незнаете как? Очень просто!
- нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария".
- Выберите Имя/URL. (никто не любит анонимов).
- Наберите свое имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то что вы хотели и нажмите "Отправить комментарии"! Спасибо!