середу, 29 березня 2017 р.

Зустріч в Lib – студії

   Ще зовсім нещодавно слова "Слава Україні" -"Героям слава" звучали як просте вітання, а тепер вони набули нового змісту. Наразі вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої - хлопці, дівчата, що зі зброєю в руках захищають східний кордон України, лікарі, які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтери та солдати, на плечах яких тримається наша армія. 
   В неділю, 26 березня,  в Овруцькій ЦРБ для дорослих ім. А.Малишка було проведено годину пам’яті "А серце України за синами болить...", яка була присвячена пам’яті нашим землякам - героям АТО, які загинули, виконуючи свій військовий обов’язок на сході України. Проведена вона була для солдат-прикордонників строкової служби, які готуються теж стати на захист своєї неньки – України в рамках Lib – студії «Місце зустрічі - бібліотека». Прикордонники хвилиною мовчання пом’янули загиблих та залишили відгук в "Книзі подяки".





 

вівторок, 21 березня 2017 р.

Зі святом поезії!

З повагою працівники Овруцької ЦРБ для дорослих ім. А.С.Малишка.

Відкрито Lib – студію «Місце зустрічі - бібліотека»

Зустрічі з солдатами строкової військової прикордонної служби «Овруч» вже стали традиційними. Для них при бібліотеці створено Lib – студію «Місце зустрічі - бібліотека». В рамках якої 19 березня відбулось поетичне чаювання з місцевою поетесою Тамарою Артурівною Корнійчук «Горить зоря її поезії над краєм», яке було приурочене до Дня поезії.
Метою заходу було сформувати культуру спілкування та виховати інтерес та любов до поезії. Тамара Артурівна розповіла про значення поезії у її житті, продекламувала низку своїх віршів та розповіла свою біографію. Солдати з захопленням слухали розповідь поетеси та приймали активну участь у діалозі.
Працівниками відділу обслуговування було організовано книжкову виставку «Їх надихає на творчість Полісся».




понеділок, 20 березня 2017 р.

До 100-річчя подій Української революції 1917 - 1921 років

Вивчаємо історію разом...

   Бути свідомим громадянином держави і не знати її історію - неможливо. Немало проблем, які має розв'язати наше суспільство зараз та у найближчі роки, мають своє коріння у минулому: далекому чи недавньому. Попередні покоління накопичили колосальний історичний досвід, ігнорування якого вкрай небезпечне.
   17 березня 2017 року, в Овруцькій ЦРБ ім.А.С.Малишка з метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності та у зв’язку зі 100-річчям подій Української революції 1917 - 1921р.р. відбулася година історичної правди "Українська революція: головні події і постаті". Проведена вона була для юнацької аудиторії. Виступаючі, серед яких: заступник голови Овруцької держадміністрації Віктор Пальоний, директор музею історії Овруччини Ярослав Чіпак, депутат Овруцької міської ради Петро Левківський, голова громадської ради Оксана Батильчук та працівники бібліотеки намагались в рамках цього заходу спонукали присутніх до відвертої розмови.
   І найголовніше. Приємно відчувати, що наша молодь не є байдужою до подій, що відбуваються в нашій державі сьогодні, адже вони завтра теж стануть вже історією.

Районна бібліотека та Овруцьке бюро правової допомоги інформують...

Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?

Безоплатна вторинна правова допомога – це правова допомога, що надається для захисту прав людини в суді за рахунок коштів Державного бюджету України.

ХТО МАЄ ПРАВО НА БВПД?
-       малозабезпечені особи, якщо їхній середньо місячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму;
-       Інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб;
-       діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування;
-       внутрішньо переміщені особи;
-       затримані особи;
-       ветерани війни, учасники АТО.
Вичерпний перелік осіб, які мають право на БВПД наведені у статтях 13, 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».
КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ДЛЯ ОТРИМАННЯ БВПД?
Коростенський місцевий центр – вул. Сосновського, 28Г, тел.: (04142) 5-09-45,49
Овруцьке бюро правової допомоги – вул. Героїв Майдану 1/21, тел.:(04148) 4-51-55
ЯК ШВИДКО ЦЕНТР ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ПРИЗНАЧИТЬ АДВОКАТА?
Упродовж 10-ти днів з дати звернення особи з усіма необхідними документами центр правової допомоги повинен прийняти рішення про призначення адвоката, який вестиме справу або надати обґрунтовану відмову у наданні БВПД.
Якщо справу можна вирішити без звернення до суду, центр правової допомоги безоплатно проконсультує особу, яка звернулася по допомогу.
ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ЗВЕРНЕННЯ ДО ЦЕНТРУ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ?
Зателефонувати до найближчого центру правової допомоги або на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.
Проконсультуватися з фахівцями центру правової допомоги щодо права на правову допомогу за рахунок держави, часу візиту та необхідних документів, які треба взяти із собою для попередньої безоплатної консультації.
Скласти письмове звернення про надання БВПД, завітавши до центру правової допомоги. За потреби звернення допоможе скласти працівник центру.

Подати документи разом із зверненням для підтвердження приналежності до однієї з визначених ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» категорій осіб.

Репортаж з презентації картин Михайла Купневича

   Овруцька ЦРБ для дорослих ім.А.С.Малишка останнім часом стала відкритим майданчиком для творчості та спілкування митців Овруччини. Сьогоднішнім гостем нашої АРТвітальні став головний механік Словечанського лісгоспу, депутат Овруцької районної ради Михайло Купневич. "Тиха мелодія моєї душі", - за такою назвою Михайло Станіславович презентував свою фото- та поетичну творчість, яка для багатьох гостей стала несподіванкою. Саме тому, після відвідування виставки ще довго не полишають емоції, а в душі і в серці тріпочуть почуття вдячності за пережиті хвилини гармонії з природою та спілкування з чудовою людиною.






вівторок, 14 березня 2017 р.

Пожежно-тактичні навчання у бібліотеці імені Андрія Малишка.

  Сьогодні біля Овруцької центральної районної бібліотеки для дорослих ім. А.С Малишка зупинився автомобіль рятувальників МНС та люди в формі пожежних розпочали дії, які виконуються при пожежі. Утім, пізніше з‘ясувалось, що тривога була навчальною. Це були пожежно-тактичні навчання у  бібліотеці імені Малишка. Дані навчання проводяться з метою відпрацювання взаємодії пожежних підрозділів з обслуговуючим персоналом об’єкту при гасінні пожежі. Будівлю бібліотеки кожен день відвідує багато людей. Саме тому цей об’єкт є дуже важливим з точки зору безпеки. У ході навчань рятувальні служби проявили злагоджену роботу і високий рівень професіоналізму. 


понеділок, 13 березня 2017 р.

Екскурсія в бібліотеку

Формуємо позитивний імідж сучасної бібліотеки і розширюємо соціальне партнерство.

    В неділю до районної бібліотеки для дорослих ім.А.С.Малишка прибув «десант» прикордонників строкової служби під керівництвом інспектора прикордонної служби Дениса Данильченка. Ця зустріч відбулася як відгук на нашу пропозицію щодо проведення спільної діяльності.

    Байдужими під час зустрічі не залишився ні хто. Бібліотечні фахівці зробили все для того, аби прикордонникам у стінах книгозбірні було цікаво та комфортно: екскурсія бібліотекою від бібліотекаря Любові Омелянчук, огляд новинок української сучасної літератури від бібліографа Людмили Гусаревич, презентація можливостей роботи нашої бібліотеки взагалі та інтернет-центру зокрема від бібліотекаря Наталії Вознюк, відвідування фотовиставки Михайла Купневича в арт вітальні. 






середу, 8 березня 2017 р.

Вітаємо з 8 Березня!

З повагою колектив Овруцької ЦРБ для дорослих імені Андрія Малишка.

Овруцька бібліотека для дорослих до дня народження Т.Г.Шевченка.Ч.2


Овруцька бібліотека для дорослих до дня народження Т.Г.Шевченка. Ч.1.

У 2017 році Україна відзначає 203 - річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. До цієї знаменної дати працівники Овруцької центральної районної бібліотеки для дорослих імені Андрія Малишка презентують Вашій увазі звіт голосних відеочитань "У кожній думці КОБЗАРЯ живе могутня Україна"

вівторок, 7 березня 2017 р.

Пам'яті Григорія Ламаєва...



Остання збірка поета

В Овруцькій районній бібліотеці для дорослих ім. Андрія Малишка пройшов вечір пам’яті поета Овруччини Григорія Михайловича Ламаєва. За життя митця світ побачив 65 збірок його віршів, кожен з яких торкається самих потаємних струнок душі. Останню, 66 збірку, вперше представили на цьому заході. Вона була опублікована вже після смерті Григорія Михайловича.
В жовтні минулого року серце поета перестало битись та він відійшов у вічність, але всі його друзі, колеги, сусіди, що сьогодні були разом в Артвітальні бібліотеки відчули, що Григорій Ламаєв поруч. Кожен з присутніх мав змогу поділитись спогадами про поета, продекламувати улюблені вірші, які вийшли з під його пера та послухати чудові пісні.
Нехай душа поета віднайде вічний спокій а пам’ять про нього буде жити в наших серцях завдяки його віршам та пісням.

Іван Коруд, Овруцький міський голова
Марія Якимчук, директор районної бібліотеки

Наталія Хілько, провідний методист районного будинку культури

Ольга Деркач, член клубу "Зорепад"

Ася Наумівна дарує останню збірку Олександру Вознюку, учню 8-а клсу Овруцької гімназії

Вірш - посвята Григорію Ламаєву від Зої Цалко, члена клубу "Зорепад"

Пісні на вірші Григорія Ламаєа виконує композитор, викладач ДМШ, Віктор Мельниченко

понеділок, 6 березня 2017 р.

Майстер - клас в бібліотеці

    Чим зайняти себе у вільний час - питання не складне, якщо маєте фантазію, трішки часу та терпіння і будь-які підручні матеріали! Все це вже є у Вас? Прекрасно. Тоді заходьте до нашої бібліотеки на майстер-клас. Уже в цьому році їх було проведено 3. З виготовлення символу року - півня та великодньої ляльки-мотанки. А в минулому році й не перелічити: «М’яка іграшка", «Листівка до 8-го Березня» від Ірини Редчиць, "Стрічковий релакс» від Зої Кудрі, «Витинанки дивний світ» від Галини Довбні,«Нитяна лялька – мотанка» від Ірини Тюріної, «Вибивання голкою картин» від Надії Хоменко.... 




Угода про соціальне партнерство

    Соціальне партнерство стало однією з основних функцій бібліотеки, прогресивною формою її взаємодії з іншими організаціями і користувачами. Зв'язки з громадськістю та іншими соціальними інституціями для будь-якої організації означають приблизно теж саме, що здоров'я для людини. Чим більше таких партнерів і чим кращі стосунки складаються з ними, тим бібліотека більш дієздатна та ефективніше функціонує.

    Так, нещодавно, між Овруцьким районним відділом з питань пробації та Овруцькою центральною районною бібліотекою для дорослих ім. Андрія Малишка укладено угоду про співпрацю.В країні продовжує зберігатися достатньо складна криміногенна обстановка, злочинність молодіє, тому одним із найбільш актуальних і соціально значущих завдань, які стоять перед суспільством, являється пошук шляхів зниження зростання кількості злочинів серед молоді.
    Така угода укладена вперше. Вона має велике соціальне значення, оскільки соціально-культурна реабілітація молоді, яка проводиться на базі бібліотеки, сприяє включенню підлітка в соціально цінні та значимі види діяльності, формує досвід соціальної поведінки, необхідний для входження в систему суспільних відносин.
    В рамках даної угоди був проведений урок права “Ти живеш серед інших”, який пройшов в межах клубу правових знань “Закон про мене і мені про Закон”, що діє при читальному залі Овруцької ЦРБ. Провідний бібілотекар читального залу Тетяна Пушанко провела з учасниками заходу коло спілкування “Ми всі різні, але всі рівні перед законом” та розповіла легенду “Усе в твоїх руках”, яка нікого з присутніх не залишила байдужим. Також було підготовлено мультимедійну презентацію “Шкідливі звички: алкоголь, тютюн, наркотики”, яку провели працівники читального залу Старовойт Галина та Шваб Людмила. Конкретні приклади з життя та страшні статистичні дані спонукали задуматись над тим, що лише здоровий спосіб життя допоможе позбутися поганих звичок, знайти гармонію в житті. Підобліковим було представлено виставку-застереження “За здоровий спосіб життя”.

    Маємо надію, що проведений захід стане доброю традицією щодо подальшої спільної роботи.

четвер, 2 березня 2017 р.

До річниці вшанування Героїв Небесної Сотні

Ти пам΄ятаєш як все це було…?

«Герої не вмирають»! Саме цими словами Україна проводжала в останню путь своїх синів та дочок. Тих, хто загинув за свою країну, за свій народ. Знову від нас пішли найкращі. Ті, для кого "справедивість", "гідність", "свобода", "Україна" були не просто словами, а сенсом їх життя.
         Історія України мала багато трагічних періодів. Коли свобода і навіть сам факт існування українського народу опинявся під загрозою. Але завжди в такі періоди найкращі сини і дочки України ставали на захист своєї землі, своєї держави, своїх співвітчизників.
       Так було і за княжої доби. Так було і за часів Козаччини. І за часів боротьби за незалежність 1917-1921 років. І під час Другої світової. І на початку 1990-х.
        Нині знову прийшов цей час - час вибору між свободою та рабством, світлим майбутнім та темним минулим, справедливістю та тиранією.
На Майдані пліч-о-пліч стали українці і євреї, росіяни та вірмени, грузини і білоруси.
        Їх об'єднала українська земля та бажання жити у вільній країні.
Спочатку вони вимагали право вибору. Потім їм довелось вимагати права жити. І хоч кулі снайперів - це вагомий аргумент, але ні кулі, ні гранати, ні нелюдська жорстокість не змогли перемогти цих людей. Вони гинули, та не здавались...
         Так на Майдані з'явилась ще одна сотня - Небесна. Для України це найголовніша, найпливовіша сотня. Кожен із них заплатив за свої переконання найвищу ціну - життя. І для нас є святим обов'язком гідно вшанувати Героїв. Щоб ми пам'ятали - хто і за що загинув. Щоб ми їх не зрадили.

          17 лютого в Овруцькій ЦРБ ім.А.С.Малишка пройшла патріотична година пам΄яті Героям Небесної Сотні «Ти пам΄ятаєш як все це було…?».

Своїми спогадами про події тих днів поділились учасники Революції Гідності Сергій Комаревич та Оксана Батильчук.  

В пам’ять про загиблих за майбутнє України була представлена виставка-експозиція «Сотня Небесна безсонно стоїть над Майданом».

Свої вірші, присвячені подіям того часу, про долі Героїв, які в мирний час віддали своє життя за вільну, незалежну, європейську державу, присутнім прочитала Тамара Артурівна Корнійчук.

 Нікого не залишили байдужими і відео-хроніки подій лютого 2014-го, що були продемонстровані учасникам заходу.

        Темні часи пройдуть. Буде колоситись хліб. Будуть сміятись діти. Буде жити Україна.
Але віднині небесне воїнство поповнилось ще однією сотнею. Небесною сотнею.
          Герої не вмирають!