середу, 29 липня 2015 р.

В бібліотеці відбувся вебінар «Децентралізація. Перші підсумки та завдання на найближчу перспективу»

23.07.2015 року в Інтернет – центрі Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.Малишка відбувся вебінар «Децентралізація. Перші підсумки та завдання на найближчу перспективу» на базі Американського дому в Києві.
Метою цього заходу стала комунікація з широкою аудиторією громадян щодо суті та перспектив децентралізаційної реформи, роз’яснення конкретних аспектів реформи, безпосереднє спілкування представників влади з громадянами.
Що таке децентралізація? Чи потрібна Україні така реформа? Чим саме відрізняється запропонована децентралізація від федералізації? Хто контролюватиме органи місцевого самоврядування? Як реформа впливатиме на місцеві громади та забезпечення їх ресурсами? Ці та інші питання обговорювались з виконавчим директором Асоціації міст України Мирославом Пітциком та заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеславом Негодою під час зустрічі.
Організаторами виступили Асоціація міст України, Рада з міжнародних наукових досліджень та обмінів (IPEX) та програма «Бібліоміст».
Довідка:
Вебінар - це «віртуальний» семінар, організований за допомогою Інтернет-технологій.

До 1000-ліття памяті Володимира Великого

Великий Князь Київський Володимир  

Один із найвизначніших діячів Європейського середньовіччя. У вітчизняну історію він увійшов передовсім як князь-воїн та князь-реформатор: суттєво розширив державні кордони і провів адміністративну та військову реформи, завдяки яким Русь стала могутньою централізованою державою.
 Найважливішою реформою Володимира Великого була релігійна: прийняття християнства та хрещення підвладних йому земель. Це дало змогу середньовічній Русі увійти до кола цивілізованих європейських держав.
 У «Повісті минулих літ» до прийняття християнства Володимир зображується як жорстокий язичницький властитель, після – як просвітитель Русі, захисник бідних і голодних, мудрий і справедливий володар однієї з наймогутніших держав тогочасного світу.

До дня пам’яті князя Володимира Великого (28 липня) в читальному залі Овруцької ЦРБ ім. А.Малишка відкрита для перегляду книжкова виставка «Святитель України»


вівторок, 21 липня 2015 р.

Запрошуємо до участі в вебінарі

ВЕБІНАР З ПИТАНЬ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В ЦРБ

Програма «Бібліоміст» спільно з Асоціацією міст України планує проведення вебінару з питань реформи децентралізації 
23 липня, 1700-1900 год. 
на базі Американського дому в Києві.
Центральна районна бібліотека, як учасник програми «Бібліоміст» має на меті долучитися до проведення вебінару, під час якого, відбудеться обговорення з участю заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В. Негоди та виконавчого директора Асоціації міст України М.Пітцика. Це чудова можливість поставити питання стосовно особливостей реформи децентралізації та її впливу на життя місцевих громад.

Питання для обговорення:

    Для чого потрібна децентралізація і яким чином її реалізувати і Україні.
    Добровільне об’єднання громад. Для чого громадам об’єднуватися.
    Що таке спроможна громада.
    Які ресурси та повноваження отримають консолідовані громади, як формуватиметься місцевий бюджет.
    Офіси реформ. Хто їх створив і як вони працюють.
    Що таке перспективний план формування територій громад. Що потрібно, щоб втілити цей план в життя.
    Як держава стимулюватиме і підтримуватиме громади, які об’єднаються.
    Хто гальмує або чинить супротив децентралізаційним реформам.
  Що зміниться у житті простих громадян, жителів сіл, селищ, сіл, після формування спроможних громад.

середу, 15 липня 2015 р.

Запрошуємо на виставку

Запрошуємо на абонемент Овруцької ЦРБ ім. А.Малишка відвідати книжкові виставки:

- виставка – фристайл «Старовинні українські страви»
- виставкахобі «Зелене вбрання вашого дому»
- виставка – портрет до 115-ти річчя від дня народження Юрія Смолича  «Син століття»



четвер, 9 липня 2015 р.

Нововведення вступної кампанії 2015-2016

Вступна кампанія цього року не обійшлася без змін. Пропонуємо найбільш значущі нововведення, які передбачені при вступі до ВНЗ у 2015-2016 році.

Вступна кампанія у 2015 році стартує 10 липня. Якщо в навчальному закладі передбачено співбесіду або творчий конкурс, документи потрібно подати до 24 липня. Прийом документів в інші ВНЗ триватиме до 1 серпня.
Цього року абітурієнти мають право вступати відразу до 5 вищих навчальних закладів, і навіть на три спеціальності в кожному з них. Але перш ніж готувати документи, слід ознайомитися з нововведеннями, які підготувало Міністерство освіти. В першу чергу нововведення будуть протестовані на бюджетних місцях.

Головні нововведення вступної кампанії 2015-2016

1. Термін дії сертифіката ЗНО — 1 рік (раніше — 5 років).
З 2015 року сертифікат ЗНО є головним критерієм для вступу у вищий навчальний заклад. І якщо раніше абітурієнти, які закінчили школу до 2007 року (до введення ЗНО) могли вступати до ВНЗ на загальних підставах, тепер така можливість виключена. Сертифікат ЗНО діє 1 рік і повинен бути датований роком вступу.
2. Введені дворівневі тести з української мови/літератури і математики (раніше —  однорівневі).
Нововведення пов'язане з різноманітністю профілів навчальних закладів. Наприклад, рівень знань української мови та літератури для філологічного факультету повинен бути значно вищим, ніж для фізико-математичного.
Тепер тести будуть мати два рівні:
  • А - спрощений;
  • В - ускладнений.
3. Передбачена тільки одна хвиля зарахування до ВНЗ (раніше — три).
Абітурієнт в заяві про надходження буде вказувати пріоритети ВНЗ для вступу. Для цього передбачено виставлення балів від 1 (найвищий пріоритет) до 15 (мінімальний пріоритет). Ці дані вносяться в єдиний реєстр, і при наборі необхідної кількості балів, абітурієнт буде рекомендований для вступу до найбільш пріоритетного навчального закладу.
4. Бали атестата переведені на 200-бальну шкалу (раніше — 60 балів).
Стандартний 12-бальний шкільний сертифікат тепер буде переведений на 200-бальну шкалу, де, наприклад:
  • 3 шкільних бала = 118 балів за новою системою;
  • 7 шкільних балів = 152 бали за новою системою;
  • 9 шкільних балів = 171 бал за новою системою.
5. Запроваджено принцип «склав/не склав» (раніше був передбачений мінімальний прохідний бал).
У випадку, якщо абітурієнт не склав іспит, він просто не отримає сертифікат. Встановлено мінімум балів, який абітурієнт повинен набрати при здачі ЗНО. У разі недобору балів, сертифікат виданий не буде. Якщо мінімум балів набрано, то результати розраховуються за 200-бальною шкалою, яка описана вище.
6. Скасовані ЗНО з зарубіжної літератури та всесвітньої історії.
Замість цих предметів будуть введені інші, докладну інформацію кожен ВНЗ буде подавати окремо.
7. Встановлені коефіцієнти формування конкурсного бала.
Значення складових кожен ВНЗ буде оцінювати для себе самостійно. У процентному співвідношенні будуть враховуватися:
  • сертифікат ЗНО (мінімум 20% від загального бала);
  • атестат (до 10% від загального бала);
  • творчий конкурс (якщо є, до 50% загального бала);
  • бали за олімпіади, підготовчі курси, додаток до атестату та ін.
Важливо: дані нововведення в 2015 році проходять своєрідне тестування і будуть діяти для 20% бюджетних місць. З 2016 року нові правила діятимуть у всіх навчальних закладах.
Також ВНЗ як і раніше зберігають за собою право прописати додаткові правила прийому абітурієнтів, тому за детальною інформацією слід звертатися безпосередньо в бажаний навчальний заклад.
                                                                                                                            Джерело: Osvita.com.ua
Корисну та цікаву інформацію стосовно вступу 
у ВНЗ ви можете знайти в читальному 
залі нашої бібліотеки:

четвер, 2 липня 2015 р.

Конституція – правовий оберіг держави

З нагоди Дня Конституції в читальній залі Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.Малишка був оформлений прес – калейдоскоп 
«Основний Закон для держави і громадянина». 

Тематична книжкова виставка

26 червня світова спільнота відзначила Міжнародний день боротьби з наркоманією. 


Овруцька центральна районна бібліотека ім. А.Малишка долучилася до відзначення цієї дати. На абонементі оформлена тематична книжкова виставка – міркування «Примарне щастя і реальна трагедія на кінчику голки».

За порадою до бібліотеки

Запрошуємо відвідати бюро літературних порад на абонементі Овруцької ЦРБ ім. А.Малишка "Як стати успішними батьками".

Відомий ювіляр

  Антуан де Сент-Екзюпері

 Народився 29 червня 1900 — помер 31 липня 1944.

Французький письменник і авіатор, граф. Автор відомих творів: «Планета людей»,  «Нічний політ», «Маленький принц», та інші.

   До 115-ти річчя від дня народження автора на абонементі Овруцької ЦРБ ім. А. Малишка відкритий для перегляду книжковий феєрверк «Я живу в польоті»

середу, 1 липня 2015 р.

Бібліотека на селі: реальність та можливості

        Бібліотека стає успішною, коли вона починає працювати по-новому, формуючи навколо себе соціально-культурний простір та будуючи взаємини з користувачами на основі аналізу та передбачення їхніх потреб.

       Нині спостерігаються зміни й у діяльності самих сільських бібліотекарів, які по-новому, енергійно будують відносини з органами влади, громадськими організаціями, соціальними партнерами. Серед таких бібліотекарів завідуюча Покалівською сільською бібліотекою Галина Бондарчук. Очевидно, що Покалівська сільська бібліотека сьогодні – це інформаційно-культурний, дозвіллєвий центр села з фондом, який налічує близько 8 тисяч примірників. Її користувачами є понад 500 осіб – допитливих, вимогливих, але завжди вдячних за надану інформацію, цікаву книгу, проведений захід. Це стимулює до пошуку нових форм роботи, аби задовольнити найвибагливіші запити користувачів.
Галина Бондарчук – завідуюча Покалівською сільською бібліотекою
       Саме тому на базі Покалівської сільської бібліотеки 25 червня відбувся районний семінар сільських бібліотечних працівників за темою: «Маркетинговий підхід до формування, вивчення та використання бібліотечного фонду». В ході семінару було розглянуто питання формування, використання та збереження книжкового фонду, а також нові підходи в організації відкритого доступу до бібліотечних фондів як засобу оптимізації його використання та створення інформаційного простору в бібліотеці.
Консультації для сільських бібілотекакрів надають  провідні спеціалісти Овруцької ЦРБ  Людмила Гусаревич, Ніна Барановська, Майя Бокиєвець
та директор Овруцької РДБ Марія Невмержицька
В краєзнавчому куточку бібліотеки
Серед пріоритетних напрямків роботи Покалівської бібліотеки – патріотичне виховання
Організація відкритого доступу до фонду галузевої  літератури
за допомогою книжкових виставок-інсталяцій
Учасників семінару вітав Покалівський  сільський голова Петро Миколайович Лістунов,
який розповів про соціально-економічний розвиток Покалівської громади
та роль і місце закладів культури в соціальній інфраструктурі села
Виступ голови Овруцької РДА Сергія Анатолійовича Ковердуна
Під час концерту учасників художньої самодіяльності Покалівського СБК
        Змінюється світ, змінюються можливості, змінюється і бібліотека. Сьогоднішнього читача важко зацікавити просто видавши йому потрібну книгу.  Жодна подія села, району, області, держави не повинна  лишатися поза увагою  сільської бібліотеки. І в цьому мали змогу пересвідчитись учасники семінару, відвідавши Покалівську сільську бібліотеку, яка працює тільки на благо свого читача.
Учасники семінару знайомляться з досвідом роботи Покалівської бібліотеки