четвер, 28 травня 2015 р.

ПЕРШЕ ЧЕРВНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ!


   1 червня відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року  відзначаємо Міжнародний день захисту дітей.

   Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року. І вже в 1950 році відбувся перший Міжнародний день захисту дітей.

До Міжнародного дня захисту дітей на абонементі Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка оформлена книжкова фуршет – експозиція

 «Строкатий світ тинейджера»


СТОП курінню!

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.

 Цей день встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. 
В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.В Овруцькій центральній районній бібліотеці ім. А.С.Малишка з 22.05.2015 року до цієї дати розгорнуті книжкові виставки:
* в читальному залі виставка – питання «Чи здоровий дух в прокуреному тілі?» 
* на абонементі бібліотерапія «Не струшуй здоров’я у попільничку»

четвер, 21 травня 2015 р.

Запрошуємо до нашої АРТвітальні

З 20 травня 2015 року АРТвітальня Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка запрошує відвідати виставку вишитих рушників, картин та серветок «Сімейні світлини в рушниковому інтер’єрі». 
 Діє виставка до 15 червня. 
Запрошуємо всіх бажаючих. 










Новини бібліотеки:книго-показ до 110 р. від дня народження М.Шолохова та святкування Дня музеїв

   В читальному залі Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка з 21.05.2015 року представлений книго-показ «Мужня правда М.Шолохова».  
   Книжкова виставка приурочена до 110–ти річчя від дня народження Михайла Олександровича Шолохова — російського письменника, лауреата Нобелевської премії з літератури. Автора відомих всьому світу романів «Тихий Дон» та «Піднята цілина». Він належить до того покоління письменників, яких сформувала революція, громадянська війна, соціалістичне будівництво.

Міжнародний день музею

Щорічно, 18 травня, світова культурна громадськість відзначає 
Міжнародний день музеїв.
Це професійне свято хранителів загальнолюдської культури й національних цінностей було затверджене в 1977 році за рішенням ХІ Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв, що проходила в Москві й Ленінграді (РФ). Тоді ж запропонували девіз свята: « Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».

До міжнародного дня музеїв в Інтернет - центрі бібліотеки 19 травня відбулась віртуальна мандрівка «Музеями світу».


«Слово про Ігорів похід» святкує 830-ти річчя

   В читальному залі Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка з 21.05.2015 року розгорнута книжкова виставка – родовід «Дорогоцінна спадщина слов’янського народу», до 830 – ти річчя написання «Слова про Ігорів похід», що святкується в 2015 році.


Вітаємо з ДНЕМ ВИШИВАНКИ!


середу, 20 травня 2015 р.

"Батько" українського театру

Марко Кропивницький (1840-1910): драматург, актор, режисер, театральний діяч, композитор

Кропивницький Марко Лукич - фундатор українського професійного театру. Йому належить основоположна роль у створенні національної школи театрального мистецтва, формуванні оригінального вітчизняного репертуару. Актора не раз запрошували на імператорську сцену, однак він не хотів розлучитися з батьківщиною, рідним мистецтвом, відстоюючи у такий спосіб право українців на свою мову і культуру.
Марко Кропивницький народився 22.05.1840 року в с. Бежбайрак (тепер с. Кропивницьке Кіровоградської обл.) в сім'ї управителя поміщицького маєтку. Йому належить першорядне місце у формуванні оригінального вітчизняного репертуару. І сьогодні не сходять зі сцени його класичні драми і комедії: «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть», «Глитай, або ж Павук», «Чмир», «Скрутна доба» та ін. Того, що встиг зробити за своє життя Марко Кропивницький як драматург, актор, режисер, антрепренер і композитор, цілком досить, щоб ім'я його назавжди збереглося в пам'яті українського народу і в історії світового мистецтва.

Працівники абонементу Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка запрошують до книжкової вітальні  приуроченої 175-ти річчю від дня народження Марка Кропивницького.

Данте Аліг'єрі - геніальний флорентієць

У травні - 750 років від дня народження Аліг’єрі Данте.

Середньовіччя залишило світовій культурі геніальну постать італійського поета Данте Аліг'єрі (1265 — 1321).
На честь діда по материнській лінії майбутнього поета назвали Дуранте. Онук пізніше скоротив дідівське ім'я і під іменем Данте увійшов до історії світової літератури.
Данте народився у Флоренції. Є підстави вважати, що він навчався в Болонсько­му університеті, який славився юридичним і медичним факультетами. Там Данте познайомився з творцем поетичної школи «нового солодкого стилю» Гвідо Гвініцеллі.
Духовна сила творіння Данте притягувала до нього погляди читачів упродовж століть. І сьогодні «Божественна комедія» сприймається як правдива розповідь про людину і світ.
«Божественна комедія» Данте, мов крутий вододіл, раз і назавжди розмежувала два великі потоки — Середні віки і Новий час, але, як кожна гірська вершина, вона водночас пов'язала дві культури, які, на перший погляд, розділяє. З Данте кінчається творча теологія — наука про християнського Бога і починається гуманізм — наука про божественність земного. 

На абонементі Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка до 750-ти річчя Аліг’єрі Данте оформлена книжкова виставка ретро – погляд «Геніальний флорентинець».


вівторок, 19 травня 2015 р.

Конкурс поетів-аматорів «Апостроф»

У Малині пройшов зональний відбірковий тур обласного конкурсу поетів-аматорів «Апостроф». 
27 авторів демонстрували свою майстерність 16 травня 2015 року в районному Будинку культури. Атмосфера читань - камерна, затишна. 
На даному етапі виступили п’ять груп учасників: троє представників від поетичного клубу «Зорепад» (Овруцька ЦРБ ім. А.С.Малишка), учасники літоб’єднання «Любисток» (Потіївка), одна представниця із Брусилова, стільки ж із Коростеня та Малинський район представив 15-ть учасників. Результатів по завершенню не оголошували. Їх буде передано приватно для участі в наступному 2-му турі. Але всіх запросили на гала-концерт у Житомирі 28 травня.

Пропонуємо фоторепортаж заходу:

 

"Квітковий розмай" - відбувся.

14.05.2015 року, біля приміщення Овруцької районної центральної бібліотеки ім. А.С.Малишка,  відбувся ярмарок – продаж квітів за зниженими цінами «Квітковий розмай». Організаторами ярмарку виступили учасники клубу «Первоцвіт», що діє при Овруцькій ЦРБ. Багато зацікавлених шанувальників квітів відвідало ярмарок в цей день. Частину саджанців було подаровано бібліотеці для оформлення прилеглих клумб.



День Європи - 2015

День Європи в Україні

З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.
Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана.
9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.
Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».
У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.
Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи.
В 2015 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.
До цієї дати, в читальному залі Овруцької ЦРБ ім.. А.С.Малишка, відкрилась для перегляду книжкова виставка: 

четвер, 14 травня 2015 р.

Пам'ятаємо. Перемагаємо.


Вклонімось низько до землі, тим хто в серці вічно буде жити.

 В Артвітальні Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка, 12 травня 2015 року, пройшов вечір пам’яті,  присвячений 70-ій річниці з Дня Перемоги. В гості завітали ветерани, учасники партизанського руху на Овручинні.  У довічному боргу наше покоління перед ветеранами війни, які пройшли через горнило битв і дожили до світлого Дня Перемоги.

 Все менше залишається їх в життєвому строю. Даються взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи і бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. Їхні груди вкриті медалями, а на скронях – сивина. Неможливо позбутися нав’язливої жахливої думки: а прийде ж день, коли піде з життя останній з цих літніх людей з орденами. Піде у вічність, понесе з собою живі спогади. Що ж залишиться після них? А залишиться Пам'ять, світла пам'ять про незабутніх героїв. Голова Овруцької районної спілки ветеранів Л.М.Білоусенко представила запис спогадів І.Вирви, учасника битви за Берлін. Члени поетичного клубу «Зорепад» Т.Корнійчук та З.Цалко і учні міської гімназії (Вікторія Вознюк та Євген Ушкалов) прочитали  присвячені ветеранам вірші.


 Ветерани, присутні на вечорі, поділилися  спогадами про ті буремні роки.  Захід супроводжувався воєнними піснями, у виконанні  Сергія Кондрашова так переглядом відеоматеріалів.