понеділок, 27 квітня 2015 р.

Зустріч в бібліотеці з видатним земляком


 23 квітня  2015 року в читальному залі районної бібліотеки ім. А.Малишка відбулась зустріч з видатним земляком, науковцем, автором поетичних збірок 
Григорієм Петровичем Васяновичем.

   Науково-педагогічна діяльність професора, доктора педагогічних наук Г.Васяновича відзначена багатьма нагородами. Він добре знаний і шанований, серед широкої педагогічної громади та вчених, не лише України, а й зарубіжжя. Автор понад 200 наукових праць, навчальних посібників і підручників, численних поетичних збірок.
  

   Педагог і поет презентував землякам найновішу свою збірку «Із штольні серця» (2015).

   Життєва стежка вченого розпочалась на Овруччині в селі Старий Переїзд у переддень Великої Перемоги – 1 травня 1945 року.


            Проживає і працює Григорій Петрович у Львові, але щорічно приїздить на свою малу Батьківщину. Це дає наснагу для поетичної творчості.
           
   
   Автор прочитав вірші з різних поетичних збірок, що були представлені на книжковій виставці, розповідав історії їх написання, події свого життя.

            Прозвучали поезії, присвячені рідній Овруччині, що були тепло сприйнятті присутніми.
Захід супроводжувався мультимедійною презентацією науково-педагогічного та творчого доробку професора Г.Васяновича.


Районній бібліотеці ім. А.Малишка та районній дитячій бібліотеці автором були подаровані збірки поезій та 7-ми томне видання наукових праць.


У переддень ювілею нашого шановного земляка прозвучали найщиріші вітання від колективу районної бібліотеки ім. А.Малишка.

Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

26 КВІТНЯ В УКРАЇНІ ДЕНЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ.

   26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції було здійснене планове виключення реактора, що тривало 20 секунд. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.
    Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців України, Білорусі та Росії, забруднено близько 155 000 кв. км території. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 000 кв. км забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років, відповідно. Майже 404 000 людей були переселені, проте мільйони як і раніше живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків. 15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинена.
   
У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

    Запрошуємо до Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка відвідати книжкові виставки: 


Святкуємо день книги та авторського права в бібліотеці

Всесвітній день книги та авторського права
«Книги подібні рікам, що тамують спрагу
цілого світу – це джерела мудрості…»
Повість минулих літ
Щороку 23 квітня святкується Всесвітній день книги й авторського права. Резолюція про проголошення Всесвітнього дня книги й авторського права, була затверджена Генеральною Конференцією ЮНЕСКО на своїй 28 сесії (25 жовтня - 16 листопада 1995 року). Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу.
   Сама ідея проведення цього свята належала Міжнародній Асоціації Книговидавців, а потім була запропонована на розгляд ЮНЕСКО. 
Символічно день 23 квітня був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія дарували троянду за кожну куплену книжку. А для світової літератури цей день є символічним. Цього дня року померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, народилися Моріс Дрюон і Володимир Набоков.
Генеральний Директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуурі у своєму посланні з нагоди святкування цієї дати зазначив: "Книга є унікальним засобом самовираження, просвіти й комунікації... У цьому контексті відчувається насущна необхідність забезпечити ширший доступ мов у сферу видавничої діяльності в цілях заохочення обміну книгами і видавничими матеріалами".
   Запрошуємо до Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка скористатися багатим та різноманітним книжковим фондом, переглянути наші цікаві та змістовні книжкові виставки!

 -  книжкова виставка - полон на абонементі "Про книгу замовимо слово"

середу, 22 квітня 2015 р.

Запрошуємо відвідати книжкові виставки

Микола Костянтинович Зеров

   Визнаний літературознавець, глибокий аналітичний критик, полеміст, лідер "неокласиків", майстер сонетної форми й блискучий перекладач античної поезії Микола Зеров народився в м. Зінькові на Полтавщині 14 (26 за новим стилем) квітня 1890 року. 
   В Овруцькій центральній районній бібліотеці імені Андрія Малишка відкриті для перегляду до 125-ти річчя від дня народження М.К.Зерова:
виставка – персоналія в читальній залі :
«Микола Зеров, учений і поет»

виставка – версіадана абонементі:
                 «Закоханий у вроду слів...»


Запрошуємо відвідати книжкові виставки

Григорій Михайлович Тютюнник 

(23 квітня 1920 — 29 серпня 1961)

Народився 23 квітня 1920 року в селі Шилівка Зіньківського району на Полтавщині.  Український письменник, прозаїк, поет. Творчий доробок митця складають збірку оповідань «Зоряні межі» (1950), повість «Хмарка сонця не заступить» (1957). Вже після смерті письменника; світ побачив його збірку поезій воєнного часу «Журавлині ключі» який був написаний 1963. Роман Григорія Тютюнника «Вир» посідає особливе місце як у творчості прозаїка, так і в історії українського письменства. Його поява стала справжньою подією в літературному житті, засвідчила поступове, але неухильне одужання і відродження національної словесності після того удару, якого завдали їй десятиліття сталінського фізичного та ідеологічного терору. 
Запрошуємо відвідати книжкові виставки в приміщенні Овруцької центральної районної бібліотеки імені Андрія Малишка, до 95-ти річчя від дня народження Григорія Михайловича. 

На абонементі: літературний путівник «Живописець правди»


 В читальній залі: лавка письменника «З виру життя»



22 квітня - Всесвітній день Землі

Земля - наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені Богом абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій її красі і різноманітності. Вона віддає нам себе цілком, не зважаючи навіть деколи на абсолютно блюзнірське ставлення з нашого боку. Як любляча мати живить, одягає і виховує своїх нетямущих дітей. Чим ми їй віддячуємо?
Вже здавна в різних країнах світу це питання набуло нагальну актуальність. Людство нарешті, звернувши увагу на свою позицію і роль в екосистемах нашої Землі, задумалося. Невже ми почали переростати чисто споживчий період свого власного розвитку? Надія є. З’явилися і прагнення.
Так, офіційно, починаючи з 2010-го року в наших календарях на міжнародному рівні з’явився знаковий День - Всесвітній день Матері-Землі, який відзначається 22-го квітня.
У День Землі ми приєднуємося до цієї міжнародної ініціативи і закликаємо всіх підтримати загальнолюдські позитивні зусилля, які спрямовані на вирішення назрілих екологічних проблем. Що людина посіє - те й пожне. Не будемо про це забувати!

середу, 15 квітня 2015 р.

Пропонуємо цікаві книги...

     Зелений дивосвіт оточує нас звідусіль. Рослини - навколо нас: на подвір'ї і на балконі, на дачі й навіть на підвіконні квартири. І як це чудово, коли цей дивосвіт здатний викликати захоплення, породити почуття естетичної насолоди, дати людині втіху у вільний від роботи час. І чим глибше пізнаватиме людина таємниці зеленого світу, тим більше користі та краси розкриває він перед нею. 
А допоможе Вам виростити зелене чудо калейдоскоп рекомендацій на абонементі Овруцької ЦРБ імені Андрія Малишка «Ярмарок ідей для вашої грядки», що діє з 15. 04. 2015року.

Господиням на замітку...

Смачні рецепти та нові ідеї для господинь – рукодільниць  пропонують ілюстровані журнали та цікаві книги. Вони розкривають таємниці домашнього консервування, тонкощі сервірування, знайомлять з кухнею різних країн, а також навчають мистецтву вишивки нитками та бісером, в’язанню спицями та гачком  і іншим цікавим справам. 
Завітайте до Овруцької центральної районної бібліотеки імені Андрія Малишка переглянути книжкову виставку «Секрети сучасної господині», організовану на абонементі з 10.04.2015року.

вівторок, 7 квітня 2015 р.

7 квітня – Всесвітній день здоров’я

 7 квітня 1948 року була заснована Всесвітня організація охорони здоров'я. З тих пір цей день в 194 державах-членах ВООЗ прийнято вважати днем здоров'я. Це не просто святкова дата в біографії вельми авторитетної міжнародної організації. У цей день проводяться заходи, що підкреслюють, як багато значить здоров'я, і що ще потрібно зробити, щоб воно поліпшувалося.
Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І в основному це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я, ми бажаємо міцного здоров’я. Всім хворим - якнайшвидшого одужання. Медикам - хорошої матеріальної і технічної бази. Всім нам - бути здоровими і життєрадісними!
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила питання «Безпека харчових продуктів» -  головним, під час проведення всесвітньго дня здоров’я 2015 року.
Скарбничка здоров’я на абонементі
Овруцької ЦРБ імені Андрія Малишка

до Всесвітнього дня здоров’я:


Свята Пасха йде до хати, – будемо Великдень справляти!

З 7.04.2015 року до Великодня на абонементі Овруцької ЦРБ імені Андрія Малишка представлена для перегляду виставка – інсталяція
«Сяють наші писанки, як весняні квіточки»

Запрошуємо відвідати нашу виставку!


понеділок, 6 квітня 2015 р.

Жива вода Овруччини

Природно – краєзнавчий екскурс «Жива вода Овруччини» провели бібліографи районної бібліотеки імені Андрія Малишка Гусаревич Л.М. та  Шваб Л.М. для учнів старших класів Овруцької ЗОШ І – ІІІ ст. №1.
Захід відбувся в актовому залі. Бесіду – огляд бібліографа – краєзнавця супроводжувала мультимедійна презентація слайдів з краєвидами овруцької природи, знімками відомих в районі живих криничок – В.Фоснянської, Сорокопеньської, Матвієвської (Покалів). Природа щедро нагородила Овруччину водними животоками. Територією району протікає 34 річки і річечки. Нині тут налічується більше сотні джерел – «живих криничок», зі смачною чистою водою, і кожне джерело має свою історію.

неділю, 5 квітня 2015 р.

Поетичний диліжанс Ліни Костенко

«В її віршах історія народу, його щасливі і тривожні дні»

Поетичний диліжанс по творчості Ліни Костенко відбувся у читальному залі Овруцької ЦРБ імені Андрія Малишка 1.04.2015 року спільно з учнями ЗОШ №4. На поетичному Олімпі України серед інших славних імен уже багато років живе "нерозгадане чудо", "голос народу","пілігрим вічності" – Ліна Василівна Костенко.
    ЇЇ доля прозирає крізь вірші, поезія є її долею, тут уже важко виокремити щось одне. Вкрай малослівна щодо самої себе, Ліна Костенко залишає нам право побачити у віршах відблиск свого життя, високих почуттів, тяжкої письменницької праці. ЇЇ біографія наче вписана у творчість, інкрустована у поезію. Поетичне слово Ліни Костенко зачаровує дитячі серця, і  саме тому, вірші у виконанні школярів, звучали тремтливо, драматично і щиро. "Світлий сонет"  прочитала Лілія Грищук, "Страшні слова, коли вони мовчать" – відкрила Наталія Товкач, "Не говори печальними очима"- сповідь від Катерини Лутченко, "Гроза проходила десь поруч" – побачив Ігор Ростов, "Несказане лишилось несказаним" – Оля Лукомська, "Недумано негадано"- Катерина Стогодюк.
Ліна Костенко – красива, мудра, мужня жінка з вічною таїною в очах, глибоко сучасна, глибоко українська поетеса. Ця жінка пише, як думає, так і живе. Поетичне слово Ліни Костенко пророче, наповнене філософською глибиною, високою духовністю, збагачене й розцвічене всіма барвами веселки. Воно збагачує читача інтелектуально, звеличує душу й серце благородними шляхетними почуттями, чарує несказанною красою слова.




четвер, 2 квітня 2015 р.

Готуємось до Великодня

«Виготовлення писанки та травленки» майстер – клас від Оксани Корець став вже традиційним перед світлим християнським святом Воскресіння Господнє. Згідно традиції в кожному святковому кошику є писанки та крашанки. 

Цього року усі бажаючі користувачі Овруцької ЦРБ імені Андрія Малишка розпочали роботу із підготовки обробленого яйця (жовтого кольору) для нового способу розпису – травлення. 

Це вимочування яєчної шкарлупи у оцті. Уважно нанесли вибрані узори олівцем, а потім – робота із воском. Далі - вимочування яйця у оцті.  Таку процедуру можна робити 2 рази. Ця техніка дещо простіша від писанки, але дуже здивував результат роботи. Наступним етапом був процес виготовлення писанки – крашанки. 

Для цього нам потрібні були білі яйця, розтоплений віск, писак. На яйце писачком наносяться гарячим воском візерунки. Потім занурюються у фарбу: від світлішої до темної(жовта, оранжева, зелена, червона, синя, чорна). Кожен із присутніх обрав ті кольори, які йому до вподоби. 

Усі присутні дізналися, що перше розписане яйце залишається дома, або дарується найріднішій людині. Майстер – клас проходив в АРТвітальні Овруцької ЦРБ імені Андрія Малишка.

середу, 1 квітня 2015 р.

За досвідом – до колег

       Сільська бібліотека була і залишається острівцем збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого села. Вона є територією духовності знань, помічником в освіті, професійному становленні, організації дозвілля. На жаль, переважна більшість сільських бібліотек не можуть похвалитися сьогодні великим набором послуг для своїх користувачів. Але все ж таки, багато що залежить від особистості бібліотечного фахівця, його бажання працювати творчо, змінити роботу бібліотеки на краще; долучити до цього процесу владу, спонсорів, читачів бібліотеки та мешканців села.  Серед таких фахівців – Олена Ханчич – завідувачка Бігунською сільською бібліотекою, до якої за досвідом в рамках районного семінару культосвітніх працівників «Шляхи взаємодії закладів культури, школи та родини у вихованні підростаючого покоління», 27 березня  завітали бібліотечні працівники всього Овруцького району.



Село Бігунь – велике сучасне село, де водночас свято зберігаються
народні традиції і звичаї

Учасників семінару вітав Бігунський  сільський голова Володимир Олександрович Трикиша, який розповів про спільну роботу Бігунської сільської громади та закладів культури по збереженню родинних традицій, свят та обрядів

«Життєдіяльність «трикутника» школа - сім'я - громадкість та його роль в збереженні і примноженні сімейних традицій» за такою темою відбувся виступ заступника директора з виховної роботи Бігунської ЗОШ І-ІІІ ст. Стельникович Валентини Адамівни

Фахову консультацію «Основні напрямки діяльності сільської бібліотеки
 у взаємодії з родиною» бібліотечним працівникам надала
 директор районної бібліотеки для дітей Марія Василівна Невмержицька
Радо зустрічала колег та ділилася досвідом завідувачка бібліотеки Олена Ханчич

Куточок пам'яті загиблому в АТО односельчанину  Віталію Стельниковичу

В інтернет-центрі Бігунської сільської бібліотеки
Читачі бібліотеки під час проведення акції «Побажай Україні  добра і миру»
Бігунська сільська бібліотека – хранителька національної культури,
народних традицій і звичаїв, історії свого села

     Тож, відвідавши Бігунську сільську бібліотеку, познайомившись з досвідом її роботи можна твердо сказати, що сьогодні кожна бібліотека сама визначає свій шлях задля утвердження в соціально-культурному просторі села, району.