вівторок, 31 березня 2015 р.

Поетичний «ЗОРЕПАД»

 «Я – частина поезії світу?» - поетичний «зорепад» талановитих овручан відкрив на цій зустрічі нове ім’я  - Тетяна Ткаченко.
Народилася у с. Мочульня Овруцького району. Навчалася у Кирданівській ЗОШ. Закінчила школу із золотою медаллю. Навчання у Рівненському гуманітарному університеті. Отримала спеціальність вчителя української мови та літератури і англійської мови. Робота. Знайомство з чоловіком і переїзд до Маріуполя. Народження синочка. Трагічні події на донецькій землі змусили родину повернутися на Овруччину. Писати почала з 10 років. Друкуватися – з 12 років. Під час навчання у Рівному була членом поетичного об’єднання «Поетарх» . У альманасі «Наше коло»  у 2001-2002рр. надрукувала свої вірші. У цей час плідно співпрацює з рівненськими  композиторами і пише пісні. 
Тетяна Ткаченко
   У доробку Тетяни Леонідівни є жартівливі, ліричні і дитячі пісні. Улюблені теми  в поезії – особисті переживання, суспільні  теми, гумор. Так вірш «Айвенго» - це посвята чоловіку. Вірші є і українською і російською мовами. Виїжджаючи із Маріуполя не брала ні вірші, ні диски з піснями. Душа Тетяни рветься у Маріуполь, туди, де створилася сім’я, де народився синочок, де залишилися друзі, знайомі, де вільно розмовляла і українською і російською.



     Я хочу в край тюльпанів і вітрів,
Край теплого замуленого моря,
Смаглявих лиць і сотень якорів,
Де всі, як хочуть, вірять і говорять.
Туди, де пнувся в небо мирний дим,
Де всі такі однакові і різні.
Туди, де добре бути молодим,
Де з гуркотом печуть млинці залізні.
Де в соняхи ховалися степи,
Де увсебіч біжать залізні коні,
Де небеса не тільки голубі,
Де спраглі землі, а вітри – солоні.
Там повно ще неспіваних пісень,
Там друзі з несподіваних народів…
Чи буде добрим там наступний день?
Чи принесе він людям мирний подив?
Там не буває рук без мозолів
І не буває сліз через дрібниці.
За що мій дім руйнують москалі?
За що його клюють вогненні птиці?
Не плач, тримайся, рідний наш Донбас,
Скривавлена перлино України.
Живи, не падай, дочекайся нас.
Підіймемо. Вернемось. Не покинем.   Тетяна Ткаченко (14.02.15р.)
        Присутні з цікавістю вислухали Тетяну Леонідівну, почитали і свої вірші, поговорили про наболіле. На згадку про нашу зустріч директор бібліотеки вручила пам’ятний дарунок.   Поети «Зорепаду» запросили Тетяну Ткаченко стати членом нашого поетичного об’єднання.

Під час заходу:


понеділок, 23 березня 2015 р.

Всесвітній день водних ресурсів


Запрошуємо відвідати Овруцьку ЦРБ ім. А.С.Малишка та переглянути викладки літератури до Всесвітнього дня водних ресурсів:

                       --  на абонементі  - бібліоглобус «Вода – наше життя і загроза»           

 
          --   в читальній залі - еко-репортаж «Вода – джерело людського життя»



пʼятницю, 20 березня 2015 р.

20 березня - Міжнародний день щастя

20 березня весь свiт відзначає Мiжнародний день щастя.

  Таке рiшення прийняла Генеральна Асамблея ООН на своїй останнiй сесiї. Пропозицiю щодо вiдзначання Мiжнародного Дня Щастя, висунуту представниками королiвства Бутан, одноголосно пiдтримали всi 193 члена асамблеї.
   Будь-яка людина, що перебуває при здоровому глузді і тверезому розумі, прагне бути щасливою, або хоча б зовсім не проти того, щоб бодай зрідка, але відчувати такий стан, при якому присутнє почуття найбільшого внутрішнього задоволення своїм власним буттям, повноти і осмисленості життя. Когось це почуття залишає дуже рідко, хтось, навпаки, вже й забув, що може відчувати щось подібне, але бути щасливою людиною здавалося б дуже просто і дуже природньо.
   Увага до питань щастя супроводжувала людство протягом всієї його історії. Про це написано і сказано так багато, що напевно окремо взятій людині не вистачить і усього її життя, щоб ознайомитися з повним переліком думок і міркувань з цього приводу. Однак, у спробі узагальнити цей величезний матеріал, цілком впевнено можна стверджувати, що питання щастя впритул стосується і моментів внутрішньої свободи людини, і зовнішніх факторів, які супроводжують її життя, таких понять як совість і честь, почуття власної гідності. І навіть взагалі може бути тісно пов’язане зі, здавалося б, зовсім незначними причинами та обставинами, які у багатьох просто можуть викликати відверту іронічну посмішку. Щастя можна легко втратити або позбутися. А його подальше здобуття або повернення може коштувати людині великих і неймовірних зусиль, забирати неабияку кількість сил та часу.
   Враховуючи, що прагнення до щастя є основоположною метою людства, Генеральна Асамблея ООН, за даними проекту DilovaMova.com, 28-го червня 2012- го року, на своєму 118-му пленарному засіданні прийняла відповідну резолюцію, в якій запропонувала всім державам - членам і структурам самої системи організації Об’єднаних Націй, а також і іншим регіональним і міжнародним організаціям, широкому громадянському суспільству, включаючи як неурядові організації, так і приватних осіб, відзначати Міжнародний день щастя, і постановила щорічно проводити його 20-го березня.

    Дата святкування була обрана не випадково. 20 березня — День весняного сонцестояння, коли день дорiвнює ночi и сонце свiтить однакову кiлькiсть часу практично на всiй територiї земної кулi. Таким чином, цей день символiзує рiвне право на щастя кожного мешканця Землi.

Будьте щасливими! Даруйте щастя іншим! Іноді для щастя достатньо однієї посмішки!

четвер, 19 березня 2015 р.

Вітаємо з ювілеєм

Костенко Ліна Василівна

Народилась 19 березня 1930 року


Українська письменниця – шістдесятниця, поетеса. Лауреат Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989), премії Петрарки (1994).
У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу. Авторка поетичних збірок «Над берегами вічної ріки» (1977), «Неповторність» (1980), «Сад нетанучих скульптур» (1987), роману у віршах «Маруся Чурай» (1979, Шевченківська премія 1987), поеми «Берестечко» (1999, 2010). 2010 року опублікувала перший прозовий роман «Записки українського самашедшого», що став одним з лідерів продажу серед українських книжок у 2011 році.
Почесний професор Києво-Могилянської академії, почесний доктор Львівського та Чернівецького університетів. Відмовилась від звання Героя України.

До 85-ти річчя від дня народження Ліни Костенко в Овруцькій ЦРБ ім. А.С.Малишка оформлені книжкові виставки:

- на абонементі "А бути сильною і ніжною не просто..."


- в читальній залі "Ліна Костенко - життя у славі"


Запрошуємо на виставку

Максим Тадейович Рильський


Український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Народився 19 березня 1895 року в Києві.
Рильський почав писати рано, перший його вірш надруковано 1907, перша юнацька збірка поезій «На білих островах» вийшла 1910 року. Першою вже зрілою, що визначила появу видатного поета, була збірка «Під осінніми зорями» (1918, перевидана у понад пал. скороченому вигляді 1926).
У 1920-х роках Рильський належав до мистецького угруповання «неокласиків», переслідуваного офіційною критикою за декадентство і відірваність від сучасних потреб соціалістичного життя. Протягом десятиріччя вийшло десять книжок поезій, серед яких «Синя далечінь» (1922), «Поеми» (1925), «Крізь бурю і сніг» (1925), «Тринадцята весна» (1926), «Гомін і відгомін», «Де сходяться дороги» (1929), та декілька книжок поетичних перекладів, зокрема 1927 року — переклад поеми Адама Міцкевича «Пан Тадеуш». У 1965 році на честь Максима Рильського було названо вулицю в Києві, на якій він жив і працював у 1951–1964 рр. (кол. вул. Радянська). Поруч з цією вулицею розташовано Голосіївський парк, у 1964 році також названий на честь Максима Рильського. У 2003 році біля центрального входу до парку було відкрито пам'ятник поету (автори — скульптор П. Остапенко та архітектор О. Стукалов). У будинку, де жив Максим Рильський (нинішня адреса — вул. Максима Рильського, 7), з 1968 р. працює літературно-меморіальний музей поета. Перед будинком-музеєм встановлено бронзовий бюст М. Рильського (скульптор — О. Ковальов). У 1972 році Постановою Ради Міністрів УРСР була заснована щорічна премія ім. Рильського за найкращий художній переклад.

На абонементі Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка підготували підбір літератури 

 «Бо я – людина, я людей люблю»



вівторок, 17 березня 2015 р.

Запрошуємо на виставку

Юрій Андрухович (13.03.1960)

Поет, прозаїк, есеїст, перекладач. Народився у Станіславі (нині Івано-Франківськ). Закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного Інституту у Львові (1982) та Вищі літературні курси при Літературному Інституті ім. О.М. Горького в Москві (1991). Працював газетярем, служив у війську, деякий час очолював відділ поезії Івано-франківського часопису "Перевал" (1991—1995). Співредактор часопису тексту і візий "Четвер" (1991—1996). Віце-президент АУП (1997—1999).
До дня народження Юрія Андруховича на абонементі 
Овруцької ЦРБ ім.А.С.Малишка відкрита книжкова виставка "Знайомтесь: Юрій Андрухович і його книги":

четвер, 12 березня 2015 р.

Вітаємо

День народження Тараса Шевченка

Кожний великий народ має свої знакові постаті.
Для Англії – це Байрон, для Німеччини – це Гете, для Польщі – Міцкевич, для Росії – Пушкін, для України – Шевченко.
Надзвичайно талановитий український поет і етнограф Тарас Шевченко народився 9-го березня 1814 року. Його творчість це його душа, в ній він був чесний і добрий, ярий і зворушливий. Завжди намагався відображати реальність у всіх її проявах.
Виставки до 201-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка в Овруцькій ЦРБ ім. А.С.Малишка:

- на абонементі «Шевченкові твори сяють як зорі»

- в читальній залі «Шевченко – наш. Він для усіх століть…»

понеділок, 9 березня 2015 р.

Вітаємо зі святом!




Запрошуємо на виставки

Працівники абонементу Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка запрошують відвідати нові книжкові виставки:

Виставка робіт народних умільців 
«Талант від Бога, вміння від душі»

Краєзнавча мандрівка 
«Житомирщина: багата надрами, лісами і славна іменами земляків»

четвер, 5 березня 2015 р.

Привітали з 8 Березня

Працівники Овруцької центральної районної бібліотеки для дорослих ім. А.С.Малишка разом з учасниками хобі – клубу «Валентинка», який діє при АРТвітальні ЦРБ, завітали з подарунками та сувенірами у відділення денного догляду дітей – інвалідів територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Овруцького району, щоб привітати діточок та їх мам з Міжнародним жіночим днем.


вівторок, 3 березня 2015 р.

Інтернет-центр в сільській бібліотеці


Сьогодні людство все більш активно створює і водночас прилучається до нового інформаційного середовища, наповнюючи його звичними для себе атрибутами. Одним із них є Інтернет. І для бібліотек доступ до всесвітньої комп'ютерної мережі стає вже питанням престижу. І можна тільки радіти тому, що на Овруччині  дедалі більше бібліотечних закладів у змозі надавати своїм користувачам цю послугу. 
        Так, у 2010 році до всесвітньої мережі Інтернет завдяки програмі «Бібліоміст» та підтримці органів місцевої влади, долучилися 7 бібліотечних установ. Це: Овруцька центральна районна бібліотека ім.А.С.Малишка, районна бібліотека для дітей, міська, Черепинська, В.Фоснянська, Бігунська, Гошівська. В 2013 році завдяки місцевій владі – Зарічанська та Бондарівська сільські бібліотеки, а в 2014 – році за підтримки УБА та фонду «Монсанто» - В.Хайчанська сільська бібліотека. У всіх цих бібліотеках на сьогоднішній день створено інтернет-центри, що підняло на якісно-новий рівень інформаційне обслуговування користувачів та сприяє створенню позитивного іміджу бібліотеки. Інтернет став, як для бібліотечних працівників, адже їм надана можливість ознайомитись з досвідом провідних бібліотек, порівняти і оцінити свою роботу, так і для користувачів, засобом пізнання, освоєння та застосування нових технологій у навчанні і задоволенні загальноосвітніх та професійних запитів.
       «Як зробити інтернет-центр сільської бібліотеки успішним» - під таким девізом минулої п’ятниці, 27.02.2015 року, відбулися тренінгові заняття в інтернет-центрі центральної районної бібліотеки ім.А.С.Малишка для працівників тих сільських бібліотек району, де створено такі центри.
       В ході професійного діалогу бібліотекарі ділилися набутими вже знаннями і навичками в роботі з інформаційними технологіями. Зокрема, завідуюча Черепинською бібліотекою Світлана Криволапчук  розповіла як використовує соціальні мережі для реклами роботи своєї бібліотеки, Валентина Мельниченко – завідуюча В.Фоснянською бібліотекою представила бібліотечну продукцію, виготовлену та видану за допомогою комп'ютера та Інтернету. Зі створеною власноруч мультимедійною презентацією про роботу своєї бібліотеки познайомила колег завідуюча Зарічанською бібліотекою Світлана Шваб.
      Цікавим і найбільш емоційно насиченим було заняття з питання «Особливості спілкування у віртуалі: онлайн-безпека» та «Skype – спілкування без меж». Про практику Skype-спілкування з спеціалістами ЦРБ  і як це їй допомагає в щоденній роботі розповіла Олена Ханчич – завідуюча бібліотекою с.Бігунь.
Тренінгові заняття  проводить методист 
Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка Марія Якимчук
Фахова консультація від методиста 
Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка Ніни Лесько

Завідуюча Бігунською сільською бібліотекою Олена Ханчич (з права на знімку) 
та бібліограф Овруцької РДБ Марія Дубок (зліва)

Інтернет-центри в бібліотеках Овруцького району  існують ще не так багато часу. Та у працівників цих бібліотек є немало планів, задумів щодо їх використання у роботі бібліотек для покращення обслуговування жителів місцевих громад.
         Маючи Інтернет-центр, який відповідає вимогам сьогодення, працівники бібліотек задовольняють будь-які професійні, загальноосвітні запити користувачів. Імідж цих бібліотек зріс, збільшилася кількість користувачів, налагодилася співпраця з громадськими організаціями, навчальними закладами.

Шановні користувачі бібліотек нашого району! Відвідуйте Інтернет-Центр Вашої бібліотеки частіше, Вам - користь, а ми завжди раді допомогти!

Закон про мене і мені про закон

Діяльність правового клубу «Закон про мене і мені про закон», який діє  при центральній районній бібліотеці  ім. А.С. Малишка,  в 2015 році почалася з кола спілкування «Держава. Право. Громадянин».  Цей захід було проведено  26 лютого, в ПТУ – 35 з учнями 13 групи . Розкриваючи питання «Ми різні, ми – рівні», провідний бібліотекар читального залу Овруцької ЦРБ  Т.Я.Пушанко зазначила, що у людей є багато  спільних і відмінних рис. Але нас усіх об’єднує те, що ми – люди, що маємо одну на всіх Землю і нам слід жити так, щоб зберегти мир, спокій та навколишнє середовище.
Здоров’я людей - умова прогресивного розвитку суспільства в усіх його напрямах. Саме це відзначила у своєму виступі «Здоров’я молоді – здоров’я нації» бібліотекар читального залу Овруцької ЦРБ  Г.Г.Старовойт. 
Присутні переглянули прес-калейдоскоп «Правовий орієнтир – для тебе».

Світ Пастернака

25 лютого на базі ЗОШ №3 працівниками Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка   була проведена  зустріч в літературному кафе, з нагоди  125-ти річчя від дня народження Б. Пастернака – «Жизнь прожить – не поле перейти». На зустріч завітали  учні 11-Б класу та їх класний керівник М.П.Басюк, викладач всесвітньої літератури. На завершення заходу провідний бібліотекар читального залу Овруцької ЦРБ  Т. Пушанко ознайомила присутніх с оглядом літератури «Світ Пастернака».