понеділок, 22 грудня 2014 р.

Запрошуємо на виставку

440 років від дня народження Петра МОГИЛИ

(21.12.1596 — 01/11.01.1647)
Релігійний і культурний діяч, богослов і мислитель.
Народився у Молдавії в родині майбутнього господаря Валахії і Молдови Симеона. Освіту здобув у школі Львів, братства і в закордонних унститутах (можливо, Франції і Голландії). Недовгий час служив у польському війську, брав участь у Хотинській битві (1621). 1625-го року прийняв чернецтво. З 1627 р. — архімандрит Києво-Печерської лаври, з 1632 р. — митрополит Київ., Галицький і всієї Русі, екзарх Константинопольського патріарха. Толерантно ставлячись до різних віросповідань, до ідеї зближення всіх християнських церков, Петро Могила підпорядковує свою діяльність зміцненню православ’я, духовної єдності укр. народу через такі інституції, як церква, школи, колегії, друкарні, бібліотеки, мистецькі заклади. Високоосвічена людина, П. Могила значно розширив сферу вживання укр. мови в книгодрукуванні, богослужбах, перекладах, готував укр. видання Біблії. Реформи Могили, спрямовані на піднесення освіти, моральності, дисципліни, організації кліру, вивели православну церкву з кризи та занепаду. Його твори були спрямовані на уніфікацію, систематизацію і розробку єдиних правил церковного життя, догматичного вчення, чину богослужб. 1632 p. Петро Могила заснував Києво-Могилянську колегію — перший вищий навчальний заклад на землях східних і південних слов’ян, котрий відігравав провідну роль у розвитку освіти, науки і культури впродовж майже двох століть. У колегії вперше в Україні почалось викладання філософії і богослов’я як певних розгалужених теоретичних систем.

До цієї дати в читальній залі відкрито для перегляду книжкову виставку: «Великий просвітитель»


середу, 17 грудня 2014 р.

Запрошуємо на виставку

 «Зима прийшла, празників привела» – говориться в народному прислів’ї. Святого Миколая, Різдво Христове, святого Василя, Водохреща – улюблені свята нашого народу. Запрошуємо наших користувачів переглянути книжкову виставку, що присвячена українським народно – календарним звичаям «Цілющі джерела традицій мого народу». 
Виставка – екскурс в історію діє в читальній залі Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка з 17 грудня 2014 року. Читачі мають змогу ознайомитись з новими, чудово ілюстрованими виданнями з народознавства, доторкнутися до нетлінних джерел прадавньої мудрості.
Виставка - екскурс в історію розміщена в читальній залі

пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

Інтернет – найсучасніше джерело інформації

10.12.2014 року бібліотекар Інтернет – центру Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка, Вознюк Н.В., на базі Овруцької гімназії, провела урок – навігацію «Інтернет – найсучасніше джерело інформації».  Учні 10 – А класу та їх класний керівник Грищенко Г.А.  ознайомилися з  наступними питаннями користування  Інтернетом: як правильно та швидко шукати інформацію в Інтернеті, як уникнути зараження комп’ютера вірусами через Інтернет, яку інформацію не можна  поширювати  в Інтернеті, та основні правила користування комп’ютером для підлітків. В кінці уроку був проведений майстер – клас по виготовленню символу 2015 року з ниток «Коза».  Метою цього майстер – класу було заохочення підлітків до пошуку в Інтернеті цікавої і корисної інформації.
Урок-навігація "Інтернет - найсучасніше джерело інформації"

Урок-навігація "Інтернет - найсучасніше джерело інформації"

Майстер-клас "Коза"

МАЙСТЕР - КЛАС "КОЗА"

Права людини і порядок у суспільстві

10 грудня в рамках Всеукраїнського тижня права, в читальному залі ЦРБ  було проведено чергове засідання клубу правових знань «Закон про мене і мені про закон».  В юридичному діалозі «Права людини і порядок у суспільстві» прийняли участь старший помічник міжрайонного прокурора Богдан Гаврилович Савчук  та   учні  11 класу ЗОШ №4 (класний керівник Богуш Т.Ф.). Працівники читального залу центральної районної бібліотеки підготували інформаційний  колаж «Шляхами права», з яким ознайомили присутніх.
Богдан Гаврилович Савчук


Презентація нової книги в бібліотеці

9 грудня 2014 року, в приміщенні Овруцької центральної районної бібліотеки для дорослих ім. А.С.Малишка, громадська організація «Ліга молоді» презентувала книги Богдана Гаврилишина «Залишаюсь Українцем» та «Дороговкази в майбутнє». Цей захід відбувся в рамках співпраці громадської організації «Ліга молоді», (м.Овруч) з фондом «Богдана Гаврилишина», (місто Берон, Швейцарія) та в рамках програми «Молодь змінить Україну». До кінця року ці презентації пройдуть в школах нашого району.
С.В. Комаревич, голова громадської організації "Ліга молоді" 


Коротко з історії фонду.

Урочисте відкриття Благодійного Фонду Богдана Гаврилишина відбулось 18 березня 2010 року в Національному Заповіднику «Софія Київська». Під час своєї промови на відкритті Фонду Богдан Гаврилишин наголосив:  
«Треба мріяти. Перше є мрія. Після – візія. Тоді – плани і дія. За 20 майбутніх років Україна проходитиме через трансформацію усіх сфер свого життя, усіх гілок влади. Це є виклик вже для нової генерації, з якої виросте політична та суспільна еліта, яка працюватиме для добра суспільства – держави».
Діяльність Фонду можна умовно розділити на два періоди: грантодавчий та операційний.
  Місія фонду
Сприяти становленню людей нового покоління - професійних, патріотичних, етичних українців, які турбуються про суспільне благо й активні у громадському і політичному житті суспільства, вміють співпрацювати з іншими та утворять критичну масу людей, які здійснять трансформацію України.
Програма «Молодь змінить Україну» 
Наприкінці 2012 року Фонд впроваджує ключову довгострокову програму «Молодь змінить Україну». З 2014 року діє Асоціація учасників програми «Молодь змінить Україну».
«Молодь змінить Україну» – це ключова, довгострокова програма Фонду, яка стартувала з кінця 2012 року і щороку набирає обертів.
Ініціатор та ідейний натхненник програми Богдан Гаврилишин переконаний, що потенціал України є надзвичайно великим завдяки людському капіталу і природним багатствам.  Але для того, щоб країна максимально використала цей потенціал, потрібна трансформація всіх органів влади, економічної і соціальної систем, політики щодо навколишнього середовища (біосфери).
Основна мета Програми – створення критичної маси молодих людей, які є рушієм змін і можуть здійснити трансформацію України. 
Австрія, Німеччина, Норвегія, Швейцарія, Швеція, а також Польща – це шість найбільш ефективних, "здорових" європейських країн, досвід яких допоможе молоді – учасникам Програми – побудувати нову якісну державу – Україну. 




















вівторок, 9 грудня 2014 р.

Плануємо роботу на 2015 рік та звітуємо за 2014.

   Ми вступаємо в період підготовки планової на 2015 рік та звітної за 2014 рік документації. На базі Овруцької центральної районної бібліотеки 26.11.2014 року проведено семінар для сільських бібліотечних книгозбірень району на тему: 
«Організація планування та звітності сільських бібліотек району».

З консультаціями:
*  Основні вимоги до планування роботи сільської бібліотеки на 2015 рік.
*  Творчі акції бібліотек на 2015 рік.
*  Інформаційне та довідково – бібліотечне обслуговування користувачів.               
     Краєзнавча робота.
*  Формування, вивчення, збереження та використання бібліотечного фонду    
    сільської бібліотеки.
*  Планування роботи з юними користувачами на 2015 рік.
*  Вимоги до бібліотечної звітності за 2014 рік.

Виступили провідні спеціалісти ЦРБ і ЦДБ.


четвер, 4 грудня 2014 р.

Ми за єдину Україну життя єдине віддали...

Ситуація на Сході нашої країни трагічна. Добровольці та бійці української армії захищають єдність України іноді ціною власного життя. Не обійшла біда і наш Овруцький район. На сьогодні загинуло дев’ятеро наших земляків, молодих хлопців, що навічно залишаться в нашій пам’яті і наших серцях. 
Згадаємо їх поіменно:
Ігор Ващук, Олександр Василенко, Петро Радкевич, Андрій Федорук, Олександр Базовський, Сергій Пешко, Анатолій Карпович, Володимир Левківський, Віталій Стельникович.
Гасло «Слава Україні! Героям Слава!» перестало бути просто вітанням. Це віддання шани найкращим, котрі в найважливіший момент не злякалися, пожертвували собою заради кращого життя усіх в цій країні, а також і засвідчення справжнього подвигу. 
В зв’язку з трагічними подіями на Сході України, з метою віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей  та єдності нашої країни, в холі Овруцької центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка відкрита для перегляду експозиція вшанування пам’яті загиблих у боротьбі за свободу та єдність нашої держави. 
Нам необхідно вшановувати героїв, їхню світлу пам’ять, постійно заявляти про те, що ми українці. Адже майдан нам дав уроки, які є для наслідування. Для кожного громадянина України незалежно від національності. Герої Майдану та загиблі в зоні АТО стали для нас всіх  взірцем патріотизму. Тож пишаймося, що ми українці, шануймо нашу історію.



середу, 3 грудня 2014 р.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Одна з епідемій нашої сучасності була названа «чумою 20-го століття» — синдром набутого імунного дефіциту, скорочено – СНІД.
   СНІД — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням.
   Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США в 1983 році. Упродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть простий нежить може призвести до смерті людини.
 1 грудня 1988 році була вперше відзначена дата проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Символ боротьби зі СНІДом – червона стрічка, без неї зараз не проходить жодна акція в цій області. Сама стрічка, як символ розуміння та солідарності в цій нерівній боротьбі була взята на озброєння з весни 1991-го року.

Червона стрічка — символ солідарності із
ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД
 
Книжкова виставка на абонементі Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка
Книжкова виставка в читальній залі Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка

80 років від дня народження Р.П.Іванченко

Іванченко (Іванова) Раїса Петрівна

(30 листопада 1934)

  Прозаїк, поет, публіцист, історик. Кандидат історичних наук 1967р.
Народилася 30 листопада 1934р. у м Гуляйполе, тепер Запорізької області.
Закінчила 1957р. Київський університет. Була на журналістській роботі, з 1967р. викладає в Київському університеті. Друкується з 1957.
     Історична повість «Передчуття весни» (1970) і роман «Клятва» (1971) - про життя і творчість М. Драгоманова.
     Збірки повістей та оповідань «Любити просто» (1976) і «Не Розминись з собою» (1980) присвячені морально-етичним проблемам сучасності. Своєрідною трилогією про Київську Русь, її міжнародні зв'язки є романи «Гнів Перуна» (1982), «Золоті стремена» (1984) і «Зрада, або Як стати володарем» (1988). З їх сторінок встають образи видатних державців Діра та Аскольда, Рюрика, Олега, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха, Данила Галицького, Олександра Невського, відомих мислителів Нестора Літописця, Іларіона, Кирила і Мефодія та ін..
Твори Раїси Іванченко приваблюють не лише багатим історичним фактажем, розкриттям соціально - політичних аспектів епохи, а й морально - психологічною мотивацією дій і вчинків персонажів, роздумами про роль влади і владності, свідомості і слова в суспільстві, про трагедію і велич людини, яка стоїть перед вибором між добром і злом, егоїзмом і самозреченість, обов'язком і бажанням. Своїми творами письменниця стверджує людяність, гуманізм, допомагає усвідомити день сьогоднішній як шлях з минулого в майбутнє.
Книжкова виставка на абонементі Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка

Советуем прочитать в декабре...

Мистер Вуду и дни недели
Мира Дэй

Ну разве можно пройти мимо такой чудесной обложки? Милое и доброе произведение, каждая строчка которого пронизана юмором и любовью ко всему окружающему. Так кто же такой Мистер Вуду? Он носит чёрный потёртый цилиндр и умеет обращать любые перемены в свою пользу. В силу особенностей своего характера и образа мысли этот джентльмен воспринимает многие обстоятельства не так, как другие люди, преображая мир вокруг своими силами. Но в один из понедельников всё переменилось.









Серебряные коньки
Мери Мейпс Додж

Добрая и всем знакомая книга детства, которую можно перечитывать каждую зиму. Действие повести "Серебряные коньки" происходит накануне Рождества, когда в воздухе пахнет волшебством и зачастую происходят самые невероятные события. В маленьком городке Бруке намечаются состязания юных конькобежцев. Победитель получит серебряные коньки - вожделенный приз для многих детишек этого славного городка, кто же победит в этих соревнованиях?









Восток
Эдит Патту

Таинственный рассказ о девочке Роуз и Белом Медведе завораживает и увлекает филигранным сюжетом, отточенным стилем, великолепными аллегориями, напряженным действием, которое не отпускает с первой до последней страницы.












35 кило надежды
Анна Гавальда

"35 кило надежды" - поэтичная притча о главном: о выборе жизненного пути, о силе любви и преданности. О семье. О том, что мечты могут и должны сбываться. Надо только очень сильно захотеть и очень сильно постараться. Решая свои "детские" проблемы, тринадцатилетний герой ищет выход - и находит его, да так, что и взрослым есть чему у мальчишки поучиться.










Тринадцатая сказка
Диана Сеттерфилд

Верите ли вы в силу воображения и магию слова? Главная героиня – Маргарет Ли – скрывается от действительности в стенах букинистического магазина и живет в мире грез и романов 19 века. Ей нет дела до действительности, а все ее знакомые и друзья – книжные герои и исторические, полузабытые личности из мемуаров.










В канун Рождества
Розамунда Пилчер

Пятеро не слишком счастливых людей по воле обстоятельств оказываются в одном доме на севере Шотландии. Тепло, доброта и любовь - все это есть в героях, и читатель начинает верить, что приближающееся Рождество обязательно принесет в их жизнь чудесные перемены.



понеділок, 1 грудня 2014 р.

105 років від дня народження С.Ф.Малікова

Ма́ликов Степа́н Фе́дорович (* 14 (26) грудня 1909 — † 18 січня 1983) — партійний і господарський діяч СРСР, один з організаторів партизанського руху на території України в 19411944 роках.

Народився в місті Горлівка Сталінської (нині Донецької) області в родині робітників. Працював слюсарем на машинобудівному заводі. Член КП(б)У з 1928 року. В 1938 році закінчив Московський інститут народного господарства. Напередодні та на початку Німецько-радянської війни перебував на партійній і господарській роботі в Харкові і Києві. На момент початку війни обіймав посаду заступника голови правління Укоопспілки.
 
Книжкова виставка на абонементі

Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок в 2000 році й запропонувала урядам, 
міжнародним організаціям і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.
Цього дня в 1961 році в Домініканській Республіці за наказом домініканського правителя Рафаеля Трухильо були по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, які були політичними активістками.
Послання Генерального секретаря:  «Насильство у відношенні жінок заподіює невимовні страждання, горе сім’ям, від якого страждають і старий, і малий, і доводить громади до зубожіння. Воно не дозволяє жінкам використовувати всі свої потенційні можливості, обмежує економічне зростання і підриває розвиток».

Сьогодні насильство над жінками та дівчатами є, напевно, найпоширенішим порушенням прав людини. Щороку його жертвами стають мільйони осіб; воно долає вікові, соціально-економічні, освітні чи географічні межі, зачіпаючи суспільства усіх країн та регіонів світу.
Сексуальне насильство та зґвалтування, що використовується як знаряддя війни, провокують неймовірні страждання та послаблюють утвердження миру та економічного розвитку. 10-а річниця Резолюції № 1325 Ради Безпеки ООН є можливістю посилити боротьбу проти сексуального насильства, забезпечити жінок у їхніх правах діяти для відновлення миру та притягнення порушників до відповідальності. Через десять років після ухвалення цієї резолюції ЄС готовий на своєму власному прикладі повести за собою інші країни планети. 
Книжкова виставка на абонементі Овруцької ЦРБ