пʼятницю, 28 листопада 2014 р.

Лабіринтами творчого "Я"

5 років поетичному клубу "ЗОРЕПАД"

Сьогодні, у цій залі свято,
Ми дуже раді всіх вітати!
І сподіваємось, що кожен
Для себе щось узяти зможе.

Хтось – настрій добрий запозичить,
Бо усмішка усім вам личить.
Хтось -  слову доброму зрадіє,
Бо про добро усі ми мрієм.
   

 У нашому Поліському краї завжди народжувалися люди з поетичною душею.  А дехто  із них відразу ж з поетичними здібностями. Як тільки при районній бібліотеці було відкрито АРТвітальню у 2009р., найбільш активні поети запропонували об’єднатися при бібліотеці. Найактивнішим у цьому плані був наш шановний Григорій Михайлович Ламаєв. До речі, для тих, хто не знає, Григорій Михайловим є автором назви клубу.  

Ми почали запрошувати поетів і до нас. Започаткували спілкування з літературною студією "Древлянка" із м. Коростень. Очолює її Віктор Васильчук. До речі він є головним редактором газети "Вечірній Коростень".

 Гостя із м. Малин - Людмила Петрівна Морар, член малинського літературного об'єднання "Посвіт" та київського" Радосинь", при спілці письменників України. Людмила Петрівна має У своєму доробку 3 дитячі книги.
    Студія "Живе слово", яку очолює Галина Олексіївна Степанчук, усі 5 років знаходяться у тісному контакті з нашим "Зорепадом". Наші поети ходять у гімназію на зустрічі, а літстудійці до нас. Надали слово нашим гостям із Овруцької гімназії, які  продовжили наше свято своїми віршами, піснями та показали чудові міні вистави.


 Літстудія - керівник Г.О.Степанчук та 
драмгурток – керівник Н.Й.Сергійчук.
            Щиро дякуємо нашому молодому поколінню.


За 5 творчих років ми маємо вагомі здобутки:
Г.Ламаєв – 62 книги
М. Яковенко – 1
І. Макарчук  - 5
О.Невмержицька -1
М. Макаревич – 1
О. Милашевська -1
Спільна книга Т.Корнійчук та А. Бирковської
О.Толкач -1 книга.


середу, 26 листопада 2014 р.

День музею в бібліотеці

20 листопада 2014 року в читальному залі районної бібліотеки ім. А.С.Малишка вперше відбувся День музею в бібліотеці. Свою діяльність по збереженню історичної спадщини презентував Словечанський музей партизанської слави Полісся. Були представлені експонати музею: зброя, особисті речі партизан, рукописні документи. Матеріали, зібрані в музеї відтворюють героїчні події Великої Вітчизняної війни на Овруччині: окупаційний режим фашистів, всенародну боротьбу з ворогом партизанів і підпільників, їх відвагу та мужність, непохитну віру в Перемогу. Саме це підкреслив у своєму виступі директор музею Хилевич Василь Остапович.  

Віртуальну екскурсію залами музею з демонстрацією слайдів провела науковий співробітник  Кичка Тамара Адамівна.
Ветерани, запрошені на цю зустріч,згадали свою бойову молодість, а юні овручани отримали урок історії, урок мужності та любові до Вітчизни. Діти залюбки фотографувались в плащі палатці зі зброєю в руках.

Овруччина – край партизанської слави, про це свідчать реліквії великого подвигу, що бережно зберігають співробітники Словечанського музею партизанської слави Полісся.

Сподіваємось, що започаткований в цьому році День музею в бібліотеці, буде відбуватись і надалі.  
  

На шляху до професії

Урок профорієнтації.
Вибір професії – чи не найголовніший чинник того, як складеться  життя молодої людини. Вперше питання вибору майбутньої справи постає перед школярами після закінчення 9 –го класу.
         Як знайти свою справу, не помилитися? Дуже важливо вірно обрати і здобути професію, та не менш важливо – вміти знайти роботу за цією професією та закріпитися на робочому місці. Визначитись з вибором професії підростаючому поколінню допомагає спеціаліст районного центру зайнятості Т. Г. Коркушко.
         Тетяна Григорівна  разом з учнями 9-х класів Першотравневої ЗОШ  19.11.14 року завітали до районної бібліотеки для дорослих. Вони прийняли участь  у анкетуванні «Твоє життя – в твоїх руках» проведеному  бібліотекарем юнацької кафедри ЦРБ Жилою В.В. Також діти мали змогу ознайомитися з  виставкою – порадою «Моя професія – моє життя».
     Завідуючою відділу обслуговування В.М.Коновальчук для них було проведено екскурсію в АРТвітальні районної бібліотеки. 
Завідуюча відділом обслуговування, В.М.Коновальчук, проводить екскурсію в АРТвітальні
Екскурсія в АРТвітальні
Анкетування дітей на абонементі

пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

День пам'яті жертв голодоморів - запали свічку в серці!

День пам'яті жертв голодоморів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.
Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. У церемоніальних заходах біля Меморіального знаку «Свічка пам'яті» в Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів та міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські і культурні діячі, свідки Великого Голоду. О 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні. 
Книжкова виставка на абонементі
Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка до цієї дати.

Книжкова виставка  витальній залі
Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка до цієї дати.

четвер, 20 листопада 2014 р.

«Зорепадний» стиль життя

Добра і щира дружба зав’язалася останнім часом між коростенською літературною студією «Древлянка» та поетичним клубом «Зорепад», що діє при Овруцькій центральній районній бібліотеці ім. А.С.Малишка. Два роки поспіль овруцькі поети приймають активну участь у Всеукраїнському конкурсі «Просто на Покрову». Цьогорічна зустріч розширила кордони спілкування знайомством із жіночим клубом «Стиль життя».

У цю суботу творчий жіночий колектив із АРТвітальні центральної районної бібліотеки ім. А.С.Малишка завітав для знайомства із цим клубом у м. Коростень.
Коростенський центр соціально – психологічної реабілітації  люб’язно надав місце для зустрічі.  Знайомство розпочалося із презентації фотографій від клубу «Стиль життя».  Валентина Володимирівна (голова клубу) з подругами познайомили нас зі своїми справами, задумками, перспективами.
Творчій колектив АРТвітальні у мультимедійній презентації представив розмаїття своєї творчої діяльності: поетичне коло, вишивальниць, квітникарів, різноманітні майстер – класи. Чудовими піснями порадували присутніх Валентина Мошківська, солістка хору «Гомін» та поетеса Ольга Деркач.  Поетичні рядки від Тамари Корнійчук та Марії Струтинської зачепили жіночі душі.
Як і годиться – у гості ідуть із короваєм та подарунками. Подарунок овручан на згадку про першу зустріч зачарував і здивував коростенців. Їм було подаровано ляльку–мотанку «Багаторучка». Вона стане у нагоді кожній жінці, якій бракує часу і рук, щоб переробити всю домашню роботу. Цю авторську ляльку виготовили В. Коновальчук та І. Тюрина. На добру згадку члени жіночого клубу «Стиль життя»  також отримали ляльки–кізочки, як символ наступного року.
Потім усі присутні відвідали соціально – психологічний реабілітаційний центр для дітей «Віри, надії, любові», зустрілися з його вихованцями, яким  подарували солодощі та канцтовари. А діти почитали вірші, заспівали пісні.
Далі ми відправилися на відкриття пам’ятного знаку загиблому на Майдані 20 лютого 2014 року коростенцю – Герою України Сергію Кемському.
Знайомство із жіночим клубом «Стиль життя», члени якого займаються благодійністю, розширило  світогляд овручан, адже щире спілкування збагачує людей. Саме тому ми з радістю запросили учасників цього клубу до нас у гості. Плануємо, що зустріч відбудеться у січні 2015 року і переросте в добру традицію.
ФОТОЗВІТ ЗУСТРІЧІ:

Далі...

вівторок, 18 листопада 2014 р.

Ювілей гумориста!

13 листопада 2014 року  працівниками Овруцької центральної районної та міської бібліотек було проведено  вечір – портрет  Остапа Вишні «З гумором через житейське море», присвячений 125-річчяю письменника. Вихованці гуртка журналістики  Центру дитячої та юнацької творчості (керівник Калініна Н. С.) показали  театралізований уривок  з  «Мисливських усмішок» Остапа Вишні. Запрошені на свято учні ПТУ – 35, з гідністю оцінили творчість незабутнього гумориста. Посміялись до схочу!

Книжкова виставка до ювілею О.Вишні


понеділок, 10 листопада 2014 р.

Відомі ювіляри - Юліан Опільський

Юліан Опільський – 130 років від дня народження

(народився 8 жовтня 1884, Тернопіль — помер 9 лютого 1937, Львів) 

8 жовтня виповнюється 130 років з дня народження письменника Юліана Опільського. Він побачив світ у Тернополі, згодом із сім'єю переїхав до Львова. Його справжнє ім'я та прізвище — Юрій Львович Рудницький
Літературне ім'я взяв від назви рідного краю — Опілля. Відомий майстер слова написав низку історичних романів, повістей, оповідань, які охоплюють часи стародавнього Вавилона, Єгипту, Греції, Риму, Київської Русі, розповідають про події на наших землях до 1812 року. Особливе місце в доробку посідає дилогія про часи Київської Русі — "Іду на вас", "Ідоли падуть".

Книжкова виставка на абонементі Овруцької ЦРБ

четвер, 6 листопада 2014 р.

Вітаємо з Всеукраїнським Днем працівників культури і майстрів народного мистецтва

Прийміть найщиріші вітання з професійним святом – Всеукраїнським Днем працівників культури і майстрів народного мистецтва!




День української писемності та мови

Це свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».
У День української писемності та мови за традицією покладають квіти до пам'ятника Несторові-літописцю, також відзначають найкращих популяризаторів українського слова і заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою. Цього дня в Україні стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс проводився за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу.
Книжкова виставка до Дня української писемності  та мови в читальній залі Овруцької ЦРБ
Книжкова виставка до Дня української писемності  та мови на абонементі Овруцької ЦРБ

середу, 5 листопада 2014 р.

Усміхнений митець

Кожен великий письменник тому й великий,
 що коріння його страждань і блаженств 
глибоко вросли в грунт великої малої Вітчизни.
(А.Гудима)
Віктор Олександрович Міняйло – лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка 1996 року за роман «Вічний Іван», лауреат республіканської премії ім. А.Головка (1984р.) та Білоцерківської міської літературно-мистецької премії ім. І.С.Нечуя-Левицького (1997р.). Кавалер ордена Князя Ярослава Мудрого IV ступеня (2010). Член Національної спілки письменників України з 1961 року. Народився письменник 5 листопада 1919р. в с. Строків Попільнянського району на Житомирщині в родині службовця. Дитинство і шкільні роки пройшли у селі Городище – Пустоварівка Володарського району Київської області. Його знають і шанують не тільки в Україні. «Оказывается, у вас есть свой Шолохов» — можна було почути і на всесоюзних письменницьких з’їздах, і в редакціях престижних часописів. І нічого дивного в тому не було: ще тільки в українських видавництвах готувалися до друку романи Віктора Міняйла, як кмітливі московські перекладачі вже пильнували за ними. Незважаючи на те, що перекладати соковиту, унікально-яскраву міняйлівську прозу було насправді ой як непросто. 

З нагоди 95-ти річного ювілею Віктора Олександровича Міняйла на абонементі Овруцької ЦРБ ім. А.С.Малишка було презентовано книжкову виставку "Усміхнений митець".


вівторок, 4 листопада 2014 р.

Україна нас об’єднала

Спілкування друзів вже стали традиційними в АРТвітальні Овруцької бібліотеки для дорослих ім. А.С.Малишка. 3 листопада, в рамках заходу «Україна нас об’єднала», зустрілись представники різних національностей, що проживають на території нашого району. Минулого року, 5 листопада, такі зустрічі вирішили зробити щорічними. Це чудово коли люди різних національностей, різних культур знаходять спільну мову між собою, але при цьому не забувають свою культурну спадщину.
Гості масового заходу "Україна нас об'єднала"