неділю, 15 червня 2014 р.

Цікавинки звідусіль

 Попробуй!

Эти советы помогут улучшить качество твоей жизни. 
  *Попробуй не есть на ночь и засыпать с голодным желудком и в течение 1-2 недель - ты начнешь видеть легкие светлые сны и каждое утро просыпаться в хорошем настроении.
  *Попробуй не добавлять в пищу две приправы: соль и перец и ты увидишь, что наесться можно в 2-3 раза меньшим количеством еды, в течение 1-2 недель тело перестанет отекать, и через месяц ты заметно похудеешь (касается только имеющих лишний вес).
  *Попробуй не пить лимонады и любые газированные напитки, купленные в магазине, и ты увидишь, как вкусна простая вода и что для утоления жажды нужно намного меньше.
  *Попробуй не пить кофе и чай в течение двух недель, и ты увидишь что тебя все радует, что ты спокойно засыпаешь и глубоко спишь, что у тебя разгладились напряженные или хмурые морщины лица и вся легкая (или тяжелая) нервозность ушла (или уменьшилась минимум вдвое)
  *Попробуй, прощаясь с человеком перестать говорить «давай, ну.. давай!» и ты увидишь, как легко и приятно прощаться.
 *Попробуй неделю ходить и сидеть с прямой спиной, и ты увидишь, как улучшится твоя память, и насколько быстрее ты будешь соображать.
  *Попробуй за час-два до сна выключить телевизор и компьютер и ты начнешь видеть свои желания и творческие импульсы.
  *Попробуй 2 недели говорить по телефону только по делу, и ты увидишь, что в сутках 36 часов.
  *Попробуй каждый раз при желании взять сигарету – взять яблоко / мандарин /апельсин / банан или выпить стакан воды и через 2 недели ты ощутишь себя вдвое крепче, выносливее и сильнее.
  *Попробуй каждый раз, как хочешь сделать что-то интересующее тебя (пусть впервые, пусть редкое и тебе не свойственное, но нравящееся) сделать сразу и вычесть минуты раздумывания и оценки и увидишь, что ты можешь намного больше.
  *Попробуй улыбаться каждый раз, как хочется, улыбнуться прохожему, пусть и на пару секунд (забыв «что он может подумать о тебе») и в течении месяца ты начнешь чувствовать каждого человека знакомым и безопасным.

             Источник: группа «В Контакте» – «Чердак»

Екскурсія до бібліотеки

В АРТвітальні нашої бібліотеки
 відбулись екскурсії учнів шкіл.
11.06.2014 року - 8-Б, гімназія 
разом з класним керівником Кристинич І.В.:



12.06.2014 року - 5-А, ЗОШ №1 
з учителем світової літератури Нікітенковою Н.О.:




Виставка діє до 30 червня. 
Запрошуємо всіх бажаючих до нашої АРТвітальні!

четвер, 12 червня 2014 р.

Побажай Україні щастя!

В нашій бібліотеці нова акція!

 Запрошуємо всіх бажаючих долучитись до нашої акції
 та в письмовій формі висловити побажання 
нашій неньці Україні!!! 

Користувачі бібліотеки біля "Дошки бажань":


Сильним духом, могутнім словом підтримаємо один - одного!

середу, 11 червня 2014 р.

Навчаємось


    10.06.2014 року відбувся семінар культпрацівників Овруцького району на базі  села Словечно. Тема семінару: 
«Діяльність культосвітніх установ району
 з питань збереження 
культурної спадщини рідного краю».
       Овруцький район  є невичерпною скарбницею пісенної народної творчості, народних звичаїв та обрядів. Тому, одним з пріоритетних напрямків роботи установ культури району на сьогодні є питання збереження культурної спадщини нашого краю. Саме з метою обговорити це питання та поділитися напрацьованим досвідом  10 червня зібралися клубні та бібліотечні працівники району в Словечанському сільському Будинку культури.
   Учасників семінару привітав сільський голова А.В.Пузій, який розповів присутнім про роль і місце закладів культури в соціокультурній інфраструктурі села, а також про досвід соціального партнерства та підтримку культосвітніх установ і допомогу у вирішенні різних проблем.
Виступає голова Словечанської сільської ради А.В.Пузій
      Працівники культури району ознайомилися з досвідом роботи Словечанської сільської бібліотеки та Словечанського сільського Будинку культури.
Працівники Овруцької ЦРБ разом із завідуючою Словечанської
сільської бібліотеки 
Наталією Хилевич 
Завідуюча Словечанською сільською бібліотекою Наталія Хилевич
Бібліотекарі району в приміщенні бібліотеки села Словечно
Також в ході семінару провідними спеціалістами районних методичних центрів були надані фахові консультації з питань бібліотечного краєзнавства та відродження пісенної народної творчості, народних звичаїв та обрядів.
Виступає провідний методист РБК Хілько Н.М.
Виступає бібліограф - краєзнавець Л.М.Гусаревич
 Керівник Словечанського самодіяльного народного хору, кавалер ордена княгині Ольги ІІст. Віра Василівна Кулик поділилася своїми здобутками в питанні відродження самобутнього поліського фольклору.
Виступ Віри Василівни Кулик
       Бурхливими оплесками нагородили учасники семінару  аматорів художньої самодіяльності Словечанського БК, зокрема самодіяльний народний хор,  які виступили зі звітним концертом.
Виступ аматорів Словечанського СБК
       І завершився семінар культосвітніх працівників екскурсією до
 Музею партизанської слави Полісся:






Пам'ятаємо...


Оле́г О́льжич
(справжнє ім’я Олег Олександрович Кандиба)
8 (21) липня 1907, Житомир — † 10 червня 1944, концтабір Заксенгаузен)
Український поет, археолог і політичний діяч, очолював культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів (1937) і Революційний Трибунал ОУН (1939–1941), заступник Голови ПУН та Голова ПУН на українських землях (з 05.1942), Голова ПУН ОУН  (01.1944 — †10.06.1944).

До дня смерті поета на абонементі нашої бібліотеки 
оформлено книжкову виставку:


понеділок, 9 червня 2014 р.

До дня народження поета...


Пушкін Олександр Сергійович
Дата народження:        26 травня (6 червня) 1799
Місце народження:      Москва, Російська імперія
Дата смерті:        29 січня (10 лютого) 1837 (37 років)
     Російський поет, драматург та прозаїк, реформатор і творець сучасної російської літературної мови, автор критичних та історичних творів. Пушкін вважається визначним чи найвизначнішим російським письменником, його тексти розглядаються як найпрестижніший зразок російської літератури, подібно текстам Данте в Італії чи Ґете у Німеччині. Пушкіна ще за життя називали генієм, і з другої половини 1820-х років він став вважатися «першим російським поетом» (не тільки сучасності, але й усіх часів), а навколо його особи у читацької публіки створився справжній культ.
     До дня народження поета в читальній залі нашої бібліотеки 
відкрито книжкову виставку.

четвер, 5 червня 2014 р.

Всесвiтнiй День довкiлля.

     
 Всесвiтнiй День довкiлля був установлений Генеральною Асамблеєю Органiзацiєю Об'єднаних Нацiй у 1972 р., щоб вiдзначити вiдкриття Стокгольмської Конференцiї по людському довкiллю. Iнша резолюцiя, прийнята Генеральною Асамблеєю в той же самий день, призвела до створення UNEP.
Всесвітній День Довкілля дозволяє реально оцінити стан навколишнього середовища, в якому ми живемо. Дає можливість уважно обдумати дії та кроки, які кожен з нас має зробити в напрямі збереження та відновлення довкілля, визначити роль кожного жителя у збереженні нашої планети, її екосистем і ресурсів.

Книжкова виставка на абонементі нашої бібліотеки

Цікавинки звідусіль

Читати, читати, читати!
Це гасло всіх шанувальників бібліотек. 
А що саме читати?  
Понуємо Вам книги, які рекомендують прочитати інтернет - читачі:









середу, 4 червня 2014 р.

Завітали до бібліотеки...


   Ми завжди раді відвідувачам, а особливо приємно зустрічати наше підростаюче покоління. Ось і сьогодні бібліотекар абонементу Омелянчук Л.А. показала учням сьомих класів, Овруцької гімназії, виставку робіт нашої місцевої молодої художниці Катерини Гаращук. Виставка картин представлена в АРТвітальні нашої бібліотеки і називається «Сила натхнення».




Запрошуємо на виставку

Книжкова виставка в читальній залі 
до Дня Європи в Україні:

вівторок, 3 червня 2014 р.

Завітали до бібліотеки...


Шкільні заняття вже закінчились і розпочались екскурсії. Звичайно дітям є куди піти разом з вчителем, але в першу чергу вони відвідують АРТ вітальню нашої бібліотеки. Кожного місяця нові і захоплюючі виставки та привітні бібліотекарі зустрічають їх.
Виставку переглядають учні 10 класу Овруцької гімназії 
разом з вчителем російської мови та 
зарубіжної літератури Корженко І.М.:



Дитина наче паросток тендітний


Міжнародний день захисту дітей  — святкується щорічно 1 червня. Був заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році.
В Україні День захисту дітей встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98.
Крім цього дня дітям присвячений «Всесвітній день дитини» (20 листопада).
Книжкова виставка на абонементі нашої бібліотеки

Свято українського рушника

Душа мого народу - рушники!
        Український рушник – це вишита доля нашого славного народу.  Рушник у хаті – це святість, це реліквія кожної родини. 
Рушник – це пісня ниток на полотні.

Директор Овруцької ЦРБ Солтис С.М. біля виставки вишитих рушників
  29 травня у селі Селезівка всіх шанувальників української вишивки зібрало свято рушника «На рушниковому крилі…», ініціаторами якого стали Овруцька центральна районна бібліотека ім. А.С.Малишка та директор Поліського державного природного заповідника Сергій Миколайович Жила.    Чому саме в Селезівці відбулося це свято? А тому, що це село розмістилось у самому серці Полісся, тому, що тут цілий рік стоять  пахощі сосен, чорниць, суниць і грибів і просто неможливо надихатись цим п'янким повітрям. Але це, по-перше.
Директор Поліського державного природного заповідника Жила С.М.
А по-друге, в Селезівці є ще одна унікальність, адже в селі знаходиться  центральна садиба Поліського державного природного заповідника, директор якого Сергій  Миколайович  Жила став натхненником створення етнографічного музею під відкритим небом «Древлянське село».  А перлинкою  цього музею є експозиція поліського рушника, експонати якої зібрані самим Сергієм Миколайовичем.
      Серед гостей, що прибули на свято – начальник районного відділу культури і туризму О.І.Левківська, директор Овруцької ЦРБ С.М.Солтис, директор районної бібліотеки для дітей М.В.Невмержицька, голова Хлуплянської сільської ради Л. В. Жилюк, керівник гуртка ЦДЮТ "Основи журналістики" Н.С.Калініна, знані краєзнавці - Микола Іванович Брицун та Іван Сергійович Булуй, директор районного краєзнавчого музею Неля Галіївна  Волик та ін.
Учасники заходу
Свято проходило під відкритим небом, що надало йому особливого колориту.  Хіба є в світі більше диво, ніж вишитий незбагненними квітами, неповторним орнаментом, диво-мережками і зелен-листом український рушник? А таких рукотворних шедеврів на виставці, що була організована, було багато, і представлені були витвори невтомних рук майстринь всієї Овруччини. Окрасою виставки став своєрідний рушник-оберіг, який створили до 20-ї річниці Незалежності України сорок майстринь-вишивальниць та два художники з різних куточків нашого району. Також на виставці були представлені роботи селезівських майстринь-вишивальниць - Борійчук Ольги Сергіївни та  Панасевич Галини Іванівни,  Андросович Валентини Федорівни та Лінкевич Олесі Іванівни.  Ці жінки працюють в державному природному заповіднику.
     
Ніби пісня лине, від вишитих на рушниках узорів, Воробей  Галини Максимівни, яка довгий час працювала завідуючою сільським клубом с.Селезівки, і мабуть саме пісня  допомагала і допомагає їй створювати ці неповторні узори.      
       Світлий слід на полотні життя залишила жителька Селезівки Бушок Любов Адамівна. На виставку роботи, зроблені її руками,  принесла невістка. На жаль, Любові Адамівни вже немає з нами, але її вишиванки не втратили кольорів і привабливості. Ця жінка все життя пропрацювала в колгоспі, народила і виховала 6 діток, але все одно знаходила час, щоб мережити узори своїх вишиванок.       
      
Рукоділля не підвладне ні часу, ні віку.  На святі рушника була присутня найстарша вишивальниця села Селезівка, це – Рослик Ольга Адамівна. І хоча Ользі Адамівні вже далеко за сімдесят, здається не нитками вишиває майстриня, а сонячними промінцями, зеленню свіжої трави та блакиттю неба. Вимережуючи хрестиком орнаменти, жінка вкладає в них свою душу і серце.
       Святкового настрою жителям Селезівки та гостям свята  додали мелодійні, красиві та чудові виступи самодіяльних митців ансамблю «Полісяни» Хлуплянського сільського Будинку культури та орденоносиці ордену княгині Ольги ІІ ст. Віри Воробей. В ході свята прозвучали поезії про український рушник у виконанні бібліотекаря Овруцької ЦРБ Любові Омелянчук та вихованки гуртка «Основи журналістики» ЦДЮТ Аліни Товкач.      
Краєзнавець Булуй І.С. виконує пісню 
Краєзнавець Брицун М.І. (м.Коростень)
Свято завершилося. Але всі розходилися з думкою, що після побаченої  дивовижної рукотворної краси, дівчата та молодиці Селезівки обов'язково повернуться до цієї святої української традиції, адже в вишитому рушнику – душа України.
Відео - огляд заходу переглянути ТУТ.


       Вже доля весни правнукам кує,
       А хміль з калиною на полотні не в'яне.
       Як добре, що в мого народу є
       Рушник весільний і рушник прощальний.

                         Благословенна будь на всі віки
                         Найперша жінка, що нашила квіти.
                         Душа мого народу – рушники,
                         Барвінками і мальвами зігріті!!!
Б
Бібліограф Овруцької ЦРБ                                            Гусаревич Л.М.
Методист Овруцької ЦРБ                                           Якимчук М.Ф.
Вірш читає Омелянчук Любов
Віра Воробей та Олексій Іллюк
Аліна Товкач читає вірш
Гості заходу