середу, 28 травня 2014 р.

День Героїв! Свято Героїв!


Щорічне свято в Україні. Встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передовсім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільцівта вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН та загиблих "Небесної сотні". В сучасному вигляді відзначається 23 травня, але святкові та вшанувальні заходи проходять весь тиждень, на який припадає свято. Для зручності та якомога більшої участі, масові заходи, почасти, відбуваються в п'ятницю, суботу та неділю, що настає після свята.
Книжкова виставка в читальній залі присвячена Дню Героїв

Роман Іванович Іваничук


Відомий український письменник Роман Іванович Іваничук народився 27 травня 1929 року у селі Трач, тепер Косівського району Івано-Франківської області. Іваничук є автором багатьох новел: “Прут несе кригу” (1958), “Не рубайте ясенів” (1961), “Під склепінням Храму” (1961), “Тополина заметіль” (1965), “Дім на горі” (1969), “Сиві ночі” (1975).
Його найвідоміша трилогія “Край битого шляху” (19640).
Повісті: “Місто” (1977)  і “Сьоме небо” (1985), в яких показано боротьбу українського народу за визволення західноукраїнських земель від чужоземного панування.
Книжкова виставка на абонементі

Два його просто прекрасні твори “Журавлиний крик” (1968 опубліковано 1988) і “Шрами на скалі” (1987) дуже відомі.  В останньому романі постає образ Івана Франка. Автор був удостоєний Шевченківської премії  за два твори “Вода з каменю” (1982) і “Четвертий вимір” (1984). Нагородження відбулося у 1985 році.
Коли Іваничук надбав певного творчого досвіду , а це було у 60-их роках, він, несподівано для читача звертається до історичної прози. Він заглиблює свій письменницький інтерес в часи давноминулі, як пристрасний сучасник, мислитель і патріот свого народу. Така проза швидко приносить автору заслужене визнання.
Найвидатнішим романом Іваничука є роман “Мальви” (1968) – розповідь про трагічні сторінки минувшини українського народу. В творі письменник глибоко розробив тему яничарства, зречення рідного народу, батьківської землі. Роман перегукується з романом Ч.Ацтанатова “І понад вік триває день” або “Буранний полустанок”, де зображуються такі ж явища зради і її викриття.
За цей роман автора дуже довго переслідували. Події роману розгортаються на тлі відродження української  державності  під проводом Богдана Хмельницького, а також містять не перестійний матеріал з тогочасної історії Криму і Туреччини.
Історичній прозі письменника притаманні гостросюжетність, оригінальність стильових прийомів, поєднання елегантної художньої фантастики, коріння якої у фольклорних джерелах, з правдою факту, науковою достовірністю.
Ряд творів автора перекладено на білоруську, російську, литовську, грузинську, польську та інші мови.            

понеділок, 26 травня 2014 р.

День слов'янської писемності і культури

День слов'янської писемності і культури – встановлений в Україні «…на підтримку ініціативи органів державної влади, Національної академії наук України, громадських і релігійних організацій та враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов'янських первоучителів у здобутку національної культури…» згідно з Указом Президента України «Про День слов'янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 р. № 1096/2004. Відзначається щорічно 24 травня в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.
Крім України, День слов'янської писемності і культури святкують також у Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Македонії, Придністров'ї, Чорногорії та у ряді інших країн.
Книжкова виставка в читальній залі нашої бібліотеки

НІ - тютюнокурінню!

   Всесвітній день тютюнокуріння— встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я, відзначається 31 травня кожного року. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.

У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.
Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік. Детальніше.
Книжкова виставка в читальній залі
Тютюнопаління (або просто паління) – надбана шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин.
Звичка куріння виникла ще з 2000 року до нової ери, коли американські індіанці вдихали дим, що виникав при розпалюванні листків рослини Nicotiana tabacum. Та у індіанців це був особливий процес. Тютюн курили лише при здійсненні певних ритуалів та на особливі події. Його не курили постійно, кілька разів на день.
Спочатку вважали, що ця звичка допомагає при хворобах, захищає від чуми, навіть казали, що тютюн має цілющі властивості. Час минув і думка змінилася, науковцями точно було встановлено до чого призводить тютюнопаління.
Що ж такого небезпечного в сигареті? А небезпечне те, що вона містить тютюн і смолу. Якщо тютюн викликає наркотичну залежність, то смола містить у собі приблизно 4000 хімічних елементів. За основною дією, шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі й впливають на організм, об'єднані в 4 групи:
канцерогенні речовини;
подразнюючі речовини;
отруйні гази;
отруйні алкалоїди.

неділю, 25 травня 2014 р.

На допомогу абітурієнту

Корисні поради майбутнім студентам.
Запрошуємо на нашу книжкову виставку.
Книжкова виставка на абонементі

Запрошуємо на виставку


         Якщо хочете відмінно виглядати, правильно виховувати дітей, домогтися успіху в кар'єрі і щастя в особистому житті, 
вам варто спробувати ефективний спосіб – це книга. 
Гарна книга – найкращий порадник!
 Завітайте до нашої бібліотеки!
Книжкова виставка на абонементі

четвер, 22 травня 2014 р.

Міжнародний день біологічного різноманіття


«Природу перемагають тільки підкоряючись її законам»
— Ф. Бекон

22 травня всі жителі нашої планети можуть по праву відзначати Міжнародний день біологічного різноманіття. Це свято-заклик до кожної людини, чиїм домом стала наша планета. Буквально з кожним днем біологічне різноманіття Землі скорочується. Все це змінює екологічний баланс на планеті і загрожує серйозними незворотними наслідками.
На жаль, людина стала головним ворогом природи. Сьогодні в цей день прийнято згадувати про те, що 60% всієї екологічної системи бездумно використовується людьми. Це природним чином впливає на збереження біологічних видів. Вчені прогнозують, що ця ситуація сильно погіршиться протягом наступних 50 років.
За даними Всесвітнього союзу охорони природи, основними факторами, які впливають на біологічне різноманіття, є: зміна природного середовища, її забруднення, процес опустелювання, демографічне зростання на планеті, нераціональне використання ресурсів які дарує людині природа.
Організатори Міжнародного дня біологічного різноманіття закликають кожного, хто небайдуже ставиться до майбутнього планети, зробити все, щоб біологічне різноманіття збереглося в його багатющому вигляді якомога довше.
22.05.2014 року працівники абонементу Овруцької центральної районної бібліотеки для дорослих ім.. А.С.Малишка запрошують переглянути книжкову виставку присвячену Міжнародного дня біологічного різноманіття. 
Читач бібліотеки переглядає виставку
Виставка "Бережіть скарбницю природи"

Бальзак і Україна


Працівники читальної зали нашої бібліотеки 22.05.2014 року, спільно з вчителем всесвітньої літератури Басюк М.П., провели літературну годину «Бальзак і Україна». Захід відбувся на базі ЗОШ №3. Учні 10-б класу, які були запрошені на літературну годину, із задоволенням ділились своїми враженнями та слухали нову для них інформацію про перебування Оноре де Бальзака на території України.  

середу, 21 травня 2014 р.

Вітаємо з Міжнародним днем музеїв!


       
Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.

       Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року, коли 11 генеральна конференція Міжнародної ради музеїв (ICOM) відбулась у Москві та Ленінграді. Тоді ж запропонували й девіз свята:Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами.
       Музеї – це не тільки скарбниці предметів старовини та витворів мистецтва, але й вражаючі приклади майстерності архітекторів. З одного боку ми можемо побачити футуристичні будівлі неймовірних форм, мінімалістичні каркаси та хвилеподібні вигини модерну, а з іншого боку знаходяться класичні музеї з багатою історією та віковими стінами. Хочемо запропонувати Вашій увазі декілька з них.


вівторок, 20 травня 2014 р.

Цікавинки звідусіль


Princeton University Library (США)

      У 2008 році перед студентами Прінстонського університету в США відкрилися двері нової університетської бібліотеки. Всесвітньо відомий архітектор Френк Гарі зробив бібліотеку фантастичною і футуристичною, застосувавши несподівані форми і рішення.
      Книгосховище для технічної літератури в галузі точних наук, за словами архітектора, побудоване з таким розрахунком, щоб надихати відвідувачів (студентів і викладачів) на нові відкриття в сфері астрофізики, біології, хімії, фізики та математики.
      І якщо зовні, автор проекту експериментував з формою, то всередині - з кольором. Яскраві відтінки і несподівані кольорові рішення не залишать жодну читацьку голову без світлої ідеї і натхнення. Крім книгосховища, в будівлі знаходяться навчальні приміщення для індивідуальних і групових занять, а також кімната для відпочинку.

 Duisburg-Essen University Library (Німеччина)

      Незвичайну бібліосферу включає в себе університет Дуйсбург-Ессен. У 2009-ому році правлінням університету був затверджений проект компанії Greeen! Architects, яка спеціалізується на екологічних будовах.
      І ось уже в 2011-ому році для студентів було відкрито "круглу бібліотеку", що містить в собі елементи еко-архітектури: енергозберігаючі технології, сонячні батареї, систему очищення води і інше, інше, інше.
      Книгосховище у формі усіченої кулі розташовується на відстані від інших висотних будівель і вентилюється за рахунок природного повітрообміну. З верхніх поверхів будинку відкривається чудовий вид на міст

 Chungwoon University Library (Корея)
       Нова бібліотека в невеликому корейському містечку Choong Chung Nam Do по-східному гарна та ідеально вписується в місцевий ландшафт. Прямі чіткі лінії і дзеркально-скляний фасад на схилах міста біля лісу, стали невід'ємною частиною місцевості. Проект розроблений дизайн-студією Hyunjoon Yoo Architects.
      Взявши за основу образ ідеального читача біля вікна в спокійній і світлій атмосфері, автор проекту створив ідеально збалансований простір. Офісні приміщення, бібліотечні зали, а також справжні дерева і трава всередині будівлі ідеально поєднуються і доповнюють один одного.

The Library Resort (Таїланд)

      Навіщо брати з собою книгу у відпустку, якщо можна відпочити в бібліотеці? Турботливі мешканці Таїланду не забули і про завзято читаючий сегмент туристів і організували у себе бібліотечний курорт. Тут біля басейну знаходиться не бар або ресторан, а справжнісінька бібліотека. Власники готелю впевнені: книги розслаблюють не гірше ніж алкоголь.
      Крім книг, в бібліотеці є величезний вибір аудіо і відео, які можна прослухати або подивитися прямісіньку на місці, або взяти з собою в номер. Також тут є кілька комп'ютерів з виходом в інтернет.

 Open-Air-Library (Німеччина)

     Пиво і книги сумісні. У 2009-ому році місцеві жителі неблагополучного району Зальбке і агентство Каrо Architekten створили унікальну бібліотеку, основний будматеріал якої - пивні ящики.
    У якості масивної стіни, що підтримує книжкові полиці, у новій конструкції були використані частини фасаду зруйнованого супермаркету 1960-х років. Бібліотека відкрита цілодобово, і її управління здійснюють безпосередньо місцеві мешканці, які без найменшого обліку та контролю вільно користуються книжковим архівом.
 Автобус-бібліотека (Болгарія)
      Списаний транспорт багатих країн передається в менш забезпечені країни. А там найчастіше, втративши половину своїх запчастин, автобуси і тролейбуси відправляються на металобрухт. Але в місті Пловдив в Болгарії вирішили продовжити життя автобуса і зробити з нього бібліотеку.
      Бібліотека діє на безкоштовних умовах і будь-хто може зайти всередину і почитати годинку-другу. Тут обладнані місця для десятка відвідувачів, а також невелика кухня, де можна заварити собі чай або каву.
Бібліотека у телефонній будці (Британія)
      Класичні британські червоні телефонні будки масово відправляють в утиль. У кращому випадку розпродають за безцінь, в гіршому - знищують. Мешканці невеличкого села Уестбері-саб-Менді придбали одну таку будку за фунт і переобладнали її в бібліотеку.   Тепер "книжкова будка" працює цілодобово і містить в собі найрізноманітнішу літературу: книги для дітей, з кулінарії, художні та історичні романи, аудіокниги. Для тих, хто страждає безсонням і вважає за краще читати книги ночами, в будці передбачена спеціальна нічна лампа.
      Завітаймо до бібліотеки, що в американському місті Канзас. Ще здалеку побачимо на стелажі книги заввишки 7,5 метра. Авжеж, вони не справжні — так оформлено фасад центральної міської бібліотеки. Допомагали відбирати книги для нього городяни. Всього представлено 22 літературні твори, які певною мірою пов'язані з містом. Мабуть, до такої бібліотеки хочеться ходити щодня.

Цікавинки звідусіль


    У Сполучених Штатах Америки з'явилися незвичайні рукотворні бібліотеки — у дворах, на галявках перед будинками, в парках, на узбіччі доріг.
     Завбільшки вони як ляльковий будиночок, шпаківня чи поштова скринька. Різні на вигляд, однак жоден із цих будиночків для книг не зачиняється. Адже там "селять" книжку для того, щоб її хтось уподобав і прочитав. Цю взяв — іншу залиш.

       Першу міні-бібліотеку влаштував Тодц Бол як пам'ять про свою маму-вчительку, яка дуже шанувала книги. Його ідея сподобалася сусідам, знайомим, згодом поширилася в Інтернеті. Тепер крихітні бібліотеки є в Англії, Німеччині та інших країнах.

понеділок, 19 травня 2014 р.

Запрошуємо на виставку


Працівники читальної зали нашої бібліотеки оформили книжкову виставку до 215 річниці від дня народження О.Бальзака «Творець нового Всесвіту».  


Оноре́ де Бальза́к (фр. Honoré de Balzac; народився 20 травня 1799, Тур, Франція — помер 18 серпня 1850, Париж, Франція) — французький письменник. Перший успіх до нього прийшов після написання «Психології шлюбу» (1829), навіяного Вальтером Скоттом. Це було початком великої серії романів під загальною назвою «Людська комедія». Писав також оповідання. Детальніша інформація  ТУТ.
Бальзака приваблювала Україна не тільки захоплюючими краєвидами і гостинними людьми, але й чарівним і ніжним почуттям до панянки на ім’я Евеліна.  


Майстер - клас в бібліотеці


     На базі нашої бібліотеки 16 травня були проведені майстер – класи з сільськими бібліотечними працівниками району. Темами майстер – класів стали ляльки – мотанки та квілінг. Провели їх майстрині: Коваль Н.П. та Вишнякова В.П.
Початок майстер - класу по ляльці - мотанці
Проводить майстер - клас по ляльці - мотанці Коваль Н.П.
Проводить майстер - клас по ляльці - мотанці Коваль Н.П.
Майстер - клас по квілінгу
Майстер - клас по квілінгу проводить Вишнякова В.П.
Майстер - клас по квілінгу проводить Вишнякова В.П.

"Бібліопрофі"


16.05.2014 року відбулося заняття в клубі професійної майстерності «Бібліопрофі». Тема заняття: «Як зробити Інтернет – центр сільської бібліотеки успішним». В ході заняття були розглянуті питання:
   ведення облікової документації Інтернет – центру;
  нових бібліотечних послуг з використанням Інтернет – зв’язку та застосування нових технологій у повсякденній бібліотечній роботі:
1.     Пошук інтернет – ресурсів з питань бібліотечної справи: знайомство з WEB – сайтами провідних бібліотек України;
2.     Надання послуг електронної пошти, Skype;
3.     Створення та видання бібліотечної продукції ;
4.     Реклама роботи бібліотеки через Інтернет;
  мультимедійних презентацій і використання їх при проведенні масових заходів.
Практичні заняття провели: 
Методист ЦРБ Якимчук М.Ф. та бібліограф ЦРБ Шваб Л.С.
Під час навчання
Заняття проводить методист ЦРБ Якимчук М.Ф.
Заняття проводить бібліограф Шваб Л.С.

Презентація книги в бібліотеці


Хто не кохав, не жив на цій землі!
16 травня 2014 року в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася презентація роману Петра Білоуса «Життя після кохання».
         Перша книга прози доктора філологічних наук, професора, краєзнавця, громадського діяча П.В.Білоуса.
      
   Дія роману розгортається в Овручі та у зоні відчуження – селах Людвинівка (звідки родом бабуся головного героя журналіста Вадима Горенка) та Рудня.
         Інша героїня роману – студентка 5-го курсу Житомирського університету, яка з матір’ю живе в Овручі. Її знаходить в гущавині лісу Вадим, що оселився у напівзруйнованій бабусиній хатині в Чорнобильській зоні після зради дружини.
         Що чекає цих двох молодих людей після душевного краху, як складеться їх життя в добровільному усамітненні в живописних лісових поліських хащах?
         Вони ніби народжуються вдруге після того, як між ними спалахує нестримний вогонь кохання.
Бібліографи ЦРБ, Гусаревич Л.М. та Шваб Л.С., біля книжкової виставки
         Роман вибудуваний на драматичній інтризі та ліричному почутті.
Тож радимо всім почитати і дізнатися фінал цієї драматичної історії.


неділю, 18 травня 2014 р.

Презентація книги в бібліотеці


15 травня в нашій мистецькій АРТвітальні відбулась зустріч членів поетичного клубу «Зорепад». На ній презентувалась книга – перевертиш: збірка віршів Тамари Корнійчук «Расплескалась осень» та альбом картин Анни Бирковської «Золотом засиплю призьбу». В цій книзі цікаве поєднання поета і художника.
На зустріч були запрошені члени літературного об’єднання «Древлянка», на чолі з керівником Віктором Васильчуком з Коростеня, до речі, він є редактором газети «Вечірній Коростень». Вірші та проза, що зачитали гості з Коростеня виявились зворушливими, захоплюючими та щирими. Гості з Коростенщини дарували нам вірші, прозу і навіть пісню на власні вірші. На зустрічі читали рядки віршів і наші «Зорепадівці». Серед яких пролунало ім’я жінки, що вперше пришла на зустріч клубу «Зорепад» – це Світлана Валентинівна Гурін (село Можари, Овруцького району).
Тамара Корнійчук та Анна Бирковська
Тамара Корнійчук та Анна Бирковська
Талановиті поети та митці завжди жили і творили на квітучій Поліській землі. У ній ніби відбувається найближчий контакт серця творчої людини з серцем читача і глядача. 
Мистецтво – це сум, чарівність, музика, дотик до душі, струни якої ще довго будуть бриніти. Кожна людина, що живе на Поліссі має багато талантів. Завдання нашої бібліотеки розкрити ці таланти, адже кожна картина, вірш, проза чи виріб декоративно – прикладного мистецтва заслуговує на увагу суспільства.  
Віктор Васильчук, м.Коростень

Гості заходу з Коростенщини
Лідія Шумейко - бібліотекар ЗОШ с.Першотравневе

День Матері


                       Молитва
Свята моя ненько, я вдячний Тобі,
Що в хаті тепленько і сіль є, і хліб,
За те, що ще можу свій хрест я нести,
О Матінко Божа, спаси і прости.
Твори, Богородице, рідному сину
Молитву за нас і за всю Україну,                                                                                                             
Молитву нехитру, святу і просту,                   
Неси її, Сину Іісусу Христу                              
Помилуй нас Боже, гріхи нам прости                            
І дай нам ще сили в гріхах не зрост                       
Свята наша Ненько, ми вдячні Тобі,                         
Що діток своїх Ти борониш в біді.
Акулов Г.                          
12.05.2014 року працівники Овруцької центральної районної бібліотеки для дорослих ім.. А.С.Малишка, спільно з працівниками міської бібліотеки, провели масовий захід до Дня Матері. 
Захід відбувся на базі міської бібліотеки під назвою: «А Мати - найстарша Богиня в сімейному іконостасі». Були запрошені учні старших класів гімназії та представники влади. Вихованці ЦДЮТ, гуртка журналістики, читали вірші та співали пісні присвячені матерям.
Ведучі свята: бібліотекар міської бібліотеки Шваб М.С.
та бібліотекар ЦРБ Омелянчук Л.А.
 Мамо моя рідна і єдина
Мамо моя рідна і єдина,
Ластівко добра і теплоти,
Я для тебе був і є дитина,
І для мене найдорожча ти.
Доки в грудях буде серце битись,
Втратити тебе я так боюсь.
Я на тебе хочу надивитись,
За здоров’я Богу помолюсь.
Скільки ти зазнала горя й муки
У своєму нелегкім житті!
Я цілую ці дбайливі руки,
Мозолисті, вмілі, золоті.
Хай поля-лани зерняться житом
І вруняться колосом без меж,
Скільки я на світі буду жити,
Ти в моєму серці не помреш!
Доки в грудях буде серце битись,
Втратити тебе я так боюсь.
Я на тебе хочу надивитись,
І чомусь ніяк не надивлюсь.
                           Геращенко В. 
Фотосвітлини свята: