вівторок, 31 грудня 2013 р.

До 70-ї річниці визволення Овруча від німецько – фашистських загарбників.



     14 листопада в приміщенні центральної районної бібліотеки  ім. А.С.Малишка з нагоди 70-річчя визволення Овруча відбувся вечір спогадів «Тих днів у пам'яті не стерти і сьогодні». На зустріч були запрошені ветерани Великої Вітчизняної війни, серед них Васяновч , який поділився з присутніми своїми спогадами про ті грізні воєнні роки. Серед гостей зустрічі були голови районної та міської ветеранських організацій В.М.Дергунова та Л.М.Білоусенко,  історик-краєзнавець Сергій Дмитрович Бондаренко, який розкрив сторінку історії визволення нашого міста. Цікавою була і розповідь наукового співробітника  Словечанського музею партизанської Слави  Кички Тамари Адамівни. Вона повідала присутнім про роботу музею по збереженню для нащадків цінних реліквій воєнних років та познайомила з деякими з них.
    На завершення заходу всіх присутніх пригостили солдатською кашею та ветеранам налили «Наркомівські сто грам».  

Місто визволяли партизани
    ДО ВАС моє слово, Жителі древнього Овруча. Хочу нагадати вам той листопадовий ранок, коли у місто увійшли партизани і вигнали з нього гітлерівців. Сьогодні у світлий і радісний день нашого свята разом з вами я з великою гордістю згадую своїх друзів по боротьбі, партизанів з’єднання Героя Радянського Союзу генерал-майора 0. М. Сабурова — комуністів Миколу Мартим’янова. Василя Курочкіиа, комсомольців Василя Волчка, Степана Павленюка і Олександра Бивалова.
Партизани входять в місто

   Люди безприкладної мужності і відваги. Таких у нашому з’єднанні були сотні. Це ж завдяки їм у глибокому тилу ворога ми могли чинити йому відчутну шкоду: висаджували у повітря мости й залізничні колії, робили наскоки па ворожі гарнізони. За час своїх дій диверсійні групи загону пустили під укіс 383 ворожих ешелони.
І. БОРОДАЧОВ,
 колишній начальник штабу партизанського
 з’єднання генерал-майора Сабурова.
   
Якщо Ви бажаєте ознайомитись з цією інформацією детальніше 
завітайте на ЦІ САЙТИ.









неділю, 29 грудня 2013 р.

Інтернет - справа серйозна

Навчатись ніколи не пізно!

Під час навчання
      В наш час мало хто може уявити свою роботу, освіту, дозвілля без електронних засобів зв'язку. Різні види електронної комунікації, такі як мобільний телефон, комп’ютер та Інтернет-технології заполонили наше життя. За умови їх раціо­нального використання, ці засоби дійсно розширюють можливості людей, задовольняють інформаційні, освітні, культурні потреби, відкривають безмежний простір для спілкування та самовираження. Ніхто не робив опитування, але, найімовірніше, майже половина населення нашого міста не володіє комп’ютером та Інтернет-технологіями.

середу, 25 грудня 2013 р.

З Новим 2014 роком!


 



Незабаром Новий рік
Переступить Ваш поріг!
Хай до Вас він завітає
З тим, що серце забажає.
Хай рікою щастя ллється,
Хай добро в сім’ї ведеться!
Хай між Вами згода буде
Хай Ісус Вас не забуде!


Хай Новий рік з добром до Вас прийде,
Здоров’я, сміх і радість принесе,
Різдво з колядою хай завітає,
Щастям безмежним Вас благословляє!

Дітям та підліткам про їх права


Українські діти та підлітки потребують захисту. Найменші громадяни мають права, які держава у своїй Конституції зобов’язалася виконувати. Оцінка ситуації у сфері захисту прав дитини в Україні постійно здійснюється державними структурами. 
Відповідно до Конституції України, кожна людина (в тому числі і дитина) має:
1)право на життя;
2)повагу до гідності;
3)право на свободу та особисту недоторканість;
4)право на недоторканість житла;
5)право на секретну переписку, телефонні переговори, телеграфну та іншу кореспонденцію;
6)право на невтручання в приватне життя;
7)право на свободу пересування, вільний вибір місця мешкання, вільно покидати Україну;
8)право на свободу думки та слова, вільне вираження своїх поглядів та переконань;
 9)право вільно збирати, зберігати, використовувати та розповсюджувати інформацію усно, письмово або іншим способом.
    10)Право на житло;
    11)Право на достатній життєвий рівень;
    12)Право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне  
    страхування;          
    13)Право на освіту;
Засідання клубу
На сьогодні в Україні найголовнішими проблемами, які потребують особливої уваги суспільства, є такі порушення прав дітей і підлітків, як недбале ставлення та злочинні дії по відношенню до малолітніх, а саме примушування до праці і торгівля дітьми. 
20 грудня 2013 року в рамках клубу «Закон про мене, мені про закон» працівники читального залу нашої бібліотеки провели спільно з керівником цього клубу старшим помічником міжрайонного прокурора Савчуком Богданом Гавриловичем диспут «Людина живе й діє в правовому полі». Були запрошені учні 10 – 11 класів ЗОШ № 3 міста Овруча.
Діти мають право знати свої права, а забезпечити доступ до знань місія нашого клубу правових знань «Закон про мене, мені про закон».

неділю, 8 грудня 2013 р.

Цікавинки з інтернету


Пограємось разом.

Доброго дня, шановні гості нашого блогу. У Вас закінчились ідеї для гри з дитиною? Хочу запропонувати Вам декілька цікавих ідей! А можливо і Вам самим це стане у пригоді!!! Завітайте сюди . Ще одна чудова ідея
Створіть свою ігротеку завдяки інтернету
Картинка із сайту "Настольные игры"

Скорботна свічка пам’яті



                                        Прокляті роки... 


Хто знав, хто вів смертям і стратам лік?
 Де фільм, який нам показав би голод,
 Отой проклятий 33-й рік?
 Який співець поему склав про холод,
 Чи розповів, як той людей в наш вік
 Крушив і чавив пролетарський молот?
 В скількох кровях купаючи той герб,
 Жнива справляв на людській ниві серп?
                                               Юрій Клен (1937)

 Що ми сьогодні знаємо про причини, які заставили тоталітарний режим Сталіна вчинити цей злочин супроти українського народу? Щоб не заглиблюватися в дати, документи, статистику та особисту переписку таких осіб, як Сталін, Каганович, Косіор та ін., можемо в загальному виділити 2 площини мотивації комуністичного режиму 30-х років:
1. Економічна – СРСР станом на 32 рік мав значні фінансові зобов’язання перед рядом країн. Одним із основних ресурсів погашення боргів, за двосторонніми домовленостями, було зерно та продовольча група товарів. Відповідно до генеральної лінії партії, СРСР мав бути передовою державою у всіх без винятку аспектах. Тому думка про зовнішні борги не сприймалась як така. Також варто зазначити той факт, що голодомор в Україні відбувся на тлі всесвітньої фінансової «депресії», що у свою чергу значно знизило ціну на зерно при торгах на міжнародному ринку.
 2. Політична – з розгортанням українізації в кінці 20-х років в Україні почав знову підніматись рух супротиву радянській владі. Люди масово відмовлялися вступати у колгоспи. Державні заготівельні компанії натикались щораз частіше на озброєні виступи селянства. Щораз частіше лунали заклики до виходу УРСР зі складу союзу. Комуністична влада чудово пам’ятала ту запеклу боротьбу, яку вела УНР та війська Нестора Махна. По суті, станом на 30-31 рік в Україні визріла передреволюційна ситуація. По всіх селах лунали заклики: «Верніть Петлюру!», «Хай живе вільна Україна!», «Геть СРСР»…
Геноцид немає і не може мати строку давності. Голос багатьох мільйонів невинних жертв лунає в наших серцях і викликає в душах такий самий біль, як і 80 років тому. Знання про трагедію примножуються, а біль серця, стає ще нестерпнішим.
Для перегляду додаткової інформації перейдіть за посиланнями Тут і Тут.

Книжкова виставка присвячена подіям 1932-1933 років
 Громадська організація «Ліга молоді» на чолі з керівником  Комаревичем Сергієм Васильовичем  спільно з працівниками нашої бібліотеки провели годину пам’яті жертвам Голодомору. Показали присутнім учням ПТУ – 35 І курс та ЗОШ №3 10 -11 класи документальний фільм про події тих лихих часів «Пам’ятаємо…». 
Демонстрація фільму "Пам"ять..."

Керівник молодіжної громадської організації «Ліга молоді» 
Комаревич Сергій Васильович

Присутні на заході


понеділок, 2 грудня 2013 р.

Вітає тебе, Тарасе, українська Овруцька земля


П
рацівники нашої бібліотеки 25.11.2013 року оформили виставку декоративно – прикладного мистецтва в м. Житомирі під час звіту Овруцького району, присвяченого 200-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, згідно з Указом Президента України «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка». Хочемо запропонувати фотографії з цього заходу до вашої уваги.
Директор ЦРБ для дорослих ім.А.С.Малишка Солтис С.М. біля виставки
Учасники виставки

Вручення посвідчення "Народний майстер України"